Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Obyvatelé Přerova si mohou vytvořit mapu štěstí. S nápadem přišel student geografie

Obyvatelé Přerova mají možnost vytvořit mapu štěstí. Označí místa ve městě, která v nich vyvolávají spokojenost, radost nebo hrdost, student geografie na Univerzitě Palackého v Olomouci Daniel Doležal pak data přehledně zpracuje. V minulosti již vytvořil mapu strachu.

"Když jsem se na začátku jara roku 2020 probíral desítkami negativních zkušeností, emocí a názorů respondentů, byl jsem ze vznikajícího obrazu města, který si malují sami Přerované, trochu nesvůj. Proto jsem možná malinko patrioticky chtěl negacím nastavit zrcadlo, a i v rámci jisté vědecké objektivity zjistit, jak vypadá druhá tvář Přerova. Zda lidé raději věnují pozornost špatným věcem, nebo si váží i nespočtu skvělých míst, kterými naše město disponuje,“ vysvětlil čtyřiadvacetiletý Daniel Doležal, který je studentem Katedry geografie Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Pocitová mapa Přerova se tentokrát zaměří na štěstí. Dotazník na webových stránkách města zabere pár minut, přístupný bude do středy 15. prosince. Mapa je součástí diplomové práce, vedení města slibuje, že ji vezme v potaz při svém rozhodování. Respondenti mohou označit nejen místo, kde se cítí dobře, ale také napsat, čím by si ho přáli ještě vylepšit a proč.

"Věříme, že v rámci ankety dostaneme od účastníků seriózní a podnětnou zpětnou vazbu," uvedla Jana Pivodová z oddělení marketingu přerovského magistrátu.

Mapa strachu rozvířila emoce

Data z mapy strachu Doležal využil ve své bakalářské práci. Respondentům nyní dá možnost zakreslit do jednoho dotazníku vícero oblastí. "Každý názor je unikátní, takže někdo se může cítit dobře, když fandí na našem útulném zimáku, zatímco jiný je hrdý na pivovar a další má zase blíže k přírodě," podotkl.

Náměstek primátora Přerova Petr Kouba (ODS) je rád, že po mapě strachu, která rozvířila emoce, přišla mapa štěstí. "Osobně mám nejraději park Michalov, Žebračku či Žernavou, ale i adventní Horní náměstí má svou poetiku. Kladně postavená anketa tu zatím nebyla. Takže teď ji tu máme a jsem rád," sdělil.

Kde jsou v Přerově podle lidí místa, kterým je lepší se vyhnout? Zaznamenávat je bude nová pocitová mapa

Přerovská radnice se rozhodla zmapovat pocity obyvatel týkající se bezpečnosti ve městě v takzvané pocitové mapě. Lidé v mapě mohou vyznačit místa, kde se cítí v Přerově bezpečně či kam se naopak bojí chodit a proč. Dotazník město zveřejnilo dnes...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky mapa štěstí, mapa strachu, anketa, student, diplomová práce, Přerov, Univerzita Palackého v Olomouci, emoce, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Petr Kouba, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatelé Přerova si mohou vytvořit mapu štěstí. S nápadem přišel student geografie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.