Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Technické služby Jeseník požadovaly za wellness náhradu škody 26 milionů. Soud žalobu zamítl

Olomoucký vrchní soud definitivně potvrdil zamítnutí žaloby, kterou podalo nové představenstvo Technických služeb Jeseník (TSJ) na bývalé představitele společnosti kvůli investicím do ztrátového wellness centra. V žalobě TSJ požadovaly náhradu škody přesahující 26 milionů korun, kterou způsobila podle nich chybná rozhodnutí jejich předchůdců.

Krajský soud žalobu na náhradu škody zamítl letos v dubnu, odvolání technických služeb Vrchní soud zamítl na konci října, rozsudek obdržely strany v pondělí.

Žaloba se týkala jesenického wellness centra v objektu městského koupaliště, které bylo zprovozněno v září roku 2018, a jeho ztrátového provozu. Žaloba mířila na tehdejší členy představenstva, předsedu Romana Kalouse a členku Dagmar Ponechalovou, kteří podle žalobců byli za vzniklou škodu odpovědní a nejednali s péčí řádného hospodáře, neboť investice byla vynaložena neefektivně, uvedli již dříve zástupci TSJ. "Krajský soud žalobu zamítl s odůvodněním, že žalovaní jednali s péčí řádného hospodáře, Vrchní soud v Olomouci rozsudek soudu prvního stupně potvrdil," řekl mluvčí soudu Stanislav Cik.

Rybníček v Jeseníku vyžaduje opravu. Půl milionu z participativního rozpočtu nestačí

Návrh z participativního rozpočtu v Jeseníku přerostl ve větší projekt. Okrasný rybník na Dukelské ulici se dočká rozsáhlejší úpravy, než byl v původním návrhu. Pouze částečná oprava břehu by podle zástupců města nepřinesla požadovaný efekt.

Soudci odvolacího soudu přitom řešili nejen otázku péče řádného hospodáře, ale i to, jaký vliv na odpovědnost obžalovaných mělo to, že požádali město o schválení investice, a řešil také otázku priority zisku u této akciové společnosti. "Soud dospěl k tomu, že jednali s péčí řádného hospodáře, zajistili si k tomu všechny potřebné doklady a informace, aby kvalifikovaně učinili rozhodnutí," uvedl mluvčí soudu. Poukázal přitom na to, že i podle výkladu pojmu péče řádného hospodáře podle Nejvyššího soudu je člen voleného orgánu obchodní korporace odpovědný za řádný výkon funkce, nikoliv za výsledek své činnosti.

Vrchní soud se zabýval při svém rozhodnutí také tím, zda bylo hlavním účelem akciové společnosti, která je ve vlastnictví města, dosažení zisku. "Technické služby se zabývaly mimo jiné správou a údržbou komunikací, správou a údržbou zeleně a správou a údržbou majetku, zejména veřejného osvětlení, a tato její činnost již 'z podstaty' nemůže být realizována pouze za účelem vytváření zisku, ale jde o činnost ve prospěch města Jeseník a jeho obyvatel," dodal Stanislav Cik.

Stavba wellness centra byla jedním z důvodů odvolání tehdejšího ředitele jesenických technických služeb Jaroslava Ryčla v březnu 2019, ve funkci jej nahradil Patrik Tomáš Pavlíček. Pavlíček řekl, že odůvodnění rozsudku přišlo teprve v pondělí, představenstvo TSJ se k němu vyjádří až po vyjádření právního zástupce. Také podle mluvčí jesenické radnice Lucie Musialové se valná hromada nejprve s písemným rozsudkem seznámí. „Teprve poté se může zabývat dalšími kroky, o kterých bude následně informovat zastupitelstvo,“ sdělila Musialová.

Jeseník rozjíždí projekt družstevního bydlení. Lidem chce zajistit nižší cenu

Město Jeseník zahájilo takzvané předběžné tržní konzultace o projektu dostupného družstevního bydlení, ve kterém chce lidem zajistit nižší cenu bytů. Pilotní projekt zahrnuje zhruba padesátku bytů například pro mladé rodiny s dětmi.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Technické služby Jeseník

Štítky Soud, rozsudek, Technické služby Jeseník, wellness, Vrchní soud Olomouc, Jeseník, žaloba, odškodnění, Roman Kalous, Vrchní soud v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Technické služby Jeseník požadovaly za wellness náhradu škody 26 milionů. Soud žalobu zamítl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.