Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Rybníček v Jeseníku vyžaduje opravu. Půl milionu z participativního rozpočtu nestačí

Návrh z participativního rozpočtu v Jeseníku přerostl ve větší projekt. Okrasný rybník na Dukelské ulici se dočká rozsáhlejší úpravy, než byl v původním návrhu. Pouze částečná oprava břehu by podle zástupců města nepřinesla požadovaný efekt.

„Při technickém zhodnocení stavu rybníčku se zjistilo, že pouze lokální oprava břehu a chodníku bez ostatních souvisejících a nutných stavebních prací by byla zbytečně vynaloženou investicí. Regeneraci proto město pojalo komplexně,“ informovala mluvčí jesenické radnice Lucie Musialová.

Břehy rybníku dlouhodobě podemílá voda, která tak ukrajuje z okolních chodníků a zpevněných ploch. V pilotním ročníku participativního rozpočtu navrhovali občané jeho opravu za půl milionu korun. Problém má nakonec širší rozměry. „Nevyhovující je i stav středového ostrůvku, který je zarostlý náletovými dřevinami, které narušují břehové opevnění,“ uvedl Jiří Uher, vedoucí Odboru investic a majetku Městského úřadu Jeseník.

Participativní rozpočet v Jeseníku: Ve městě bude nový nájezd pro kočárky i veřejné WC zdarma

Projekt nájezdů pro kočárky u jesenické polikliniky se stal vítězem hlasování o participativním rozpočtu v Jeseníku. Lidé v lázeňském městě mohli už podruhé navrhovat záměry, které by bylo vhodné uskutečnit a následně vybírat z desítek...

Vedení města se tak rozhodlo neinvestovat vyhrazené prostředky z prvního ročníku participativního rozpočtu na lokální úpravu rybníčku, ale zahrnout je do rozpočtu určeného na jeho celou rekonstrukci. „Protože toto území vnímáme jako velmi cenné, s velkým relaxačním a klidovým potenciálem, rozhodlo se město Jeseník uchopit tuto lokalitu komplexně,“ vysvětlil místostarosta Tomáš Vlazlo (Jeseník srdcem).

Architektonická studie revitalizace rybníčku

Studii revitalizace celé lokality, která určuje rozsah prací potřebných pro úpravy vypracoval městský architekt Tomáš Pejpek. Jedná se o obnovu břehů a pěších komunikací, vybavení novým mobiliářem, návrh nového mola a úpravu zeleně.

„V současné době je zpracována projektová dokumentace a podána žádost o dotaci z Ministerstva zemědělství ČR. Finance vyčleněné z participativního rozpočtu budou použity jako částečné krytí dofinancování města,“ dodala Lucie Musialová.

Jeseník rozjíždí projekt družstevního bydlení. Lidem chce zajistit nižší cenu

Město Jeseník zahájilo takzvané předběžné tržní konzultace o projektu dostupného družstevního bydlení, ve kterém chce lidem zajistit nižší cenu bytů. Pilotní projekt zahrnuje zhruba padesátku bytů například pro mladé rodiny s dětmi.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Jeseník

Štítky Investice, rekonstrukce, rozpočet, participativní rozpočet, Jeseník, oprava, Ministerstvo zemědělství České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rybníček v Jeseníku vyžaduje opravu. Půl milionu z participativního rozpočtu nestačí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.