Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Vánoční trhy v Olomouci ruší kulturní program. Akce omezují i další města

, aktualizováno 18. listopadu 2021, 14:31

Nepříznivý vývoj covidové situace v České republice a zejména v Olomouckém kraji výrazně zasáhl do podoby Vánočních trhů již před jejich zahájením. Tradiční adventní akce v Olomouci se bude muset obejít bez doprovodného kulturního programu.

Olomoucké vánoční trhy začínají už 19. listopadu. Veřejností hojně navštěvované slavnostní rozsvícení stromu 21. listopadu ale v 18 hodin neproběhne, stejně jako následný koncert zpěvačky Báry Basikové. Olomoucký městský krizový štáb po jednáních se společností Kulturní Olomouc rozhodl o zrušení kulturního programu. "Stánky i punče zatím zůstávají, vánoční atmosféru snad navodí místo živých koncertů alespoň reprodukovaná hudba," informovalo město Olomouc na sociálních sítích.

Na pódium v centru města byl připraven program s desítkami bodů od tohoto pátku až do Štědrého dne. Návštěvníci vánočních trhů se tak budou muset obejít bez koncertů či promítání filmů.  

Kromě toho, že pořadatelé musí splnit všechna aktuálně platná nařízení, zavázali se také k tomu, že ještě více rozvolní prostor gastro zóny a na dodržování pravidel bude dohlížet pořadatelská služba. „Obě náměstí bude pravidelně procházet ve speciálně označených vestách a upozorňovat na dodržování pravidel a rozestupů,“ objasnila Monika Řehulková, tisková mluvčí společnosti Kulturní Olomouc.

Situace týkající se pravidel pro konání vánočních trhů se ještě může měnit. „Změny, ke kterým jsme byli nuceni přistoupit, jsou aktuálně platné, nelze ovšem vyloučit, že vláda nebo Ústřední krizový štáb mohou rozhodnout o zpřísnění nebo úplném zrušení hromadných akcí,“ oznámil primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Olomoucké vánoční trhy odtajnily program. Na změny opatření jsou organizátoři připravení

Podobu letošních vánočních trhů v historickém centru Olomouce podle organizátorů nyní platná protiepidemická nařízení výrazně neovlivní. Na náměstí se už staví desítky dřevěných stánků, které budou vybaveny lahvemi s dezinfekcí.

Hromadné akce se aktuálně ruší napříč regionem. Například v Prostějově se nebude konat Noc divadel, v Litovli neproběhne rodinná akce Uspávání broučků. Kulturní vánoční program zrušilo již před několika dny město Konice.

Se starosty větších obcí v kraji mluvil o hromadných akcích hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN). Počty přibývajících nákaz vedení hejtmanství znepokojuje, čísla v kraji i v celé republice označil dnes hejtman Suchánek za děsivá.

"Učinil jsem v úterý během videokonference apel na všechny starosty našich ORP ohledně otázky pořádání hromadných akcí včetně vánočních trhů. Budu také dále apelovat na obyvatele," řekl hejtman s tím, že se chystá natočit společně se starosty klip pro obyvatele kvůli dodržování opatření.

Města Přerov i Prostějov zatím podobu trhů neomezují. "V tuto chvíli nic nerušíme, ale sledujeme situaci i vládní opatření a budeme se jim přizpůsobovat. Jestliže nebude možné uspořádat koncerty, budou na náměstí jen trhy a reprodukovaná hudba," uvedla přerovská mluvčí Lenka Chalupová.

Podobná je situace také v Prostějově. "Zatím o úpravě vánočních trhů neuvažujeme," potvrdila mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová s tím, že město nabádá občany na webových stránkách k dodržování opatření. "Abychom si všichni Vánoce užili, buďte prosím ohleduplní, dbejte zvýšené opatrnosti a noste respirátory i ve venkovních prostorách tam, kde dochází k větší kumulaci lidí. Děkujeme," stojí ve výzvě na internetových stránkách města Prostějova.

V Olomouckém kraji přibylo za úterý 1965 nákaz covidem, což je to nejvíce za celou pandemii. Dosavadní rekord 1516 případů byl loni 27. října. Nemocnice v regionu omezují péči, hygienici nestíhají trasovat, pomáhá proto armáda, policie a...

Hodnocení článku je 78 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kulturní Olomouc

Štítky Vánoce, vánoční trhy, vánoční strom, trhy, tradice, advent, kultura, Olomouc, koncert, Česko, Olomoucký kraj, Prostějov, Bára Basiková, Josef Suchánek, Štědrý den, Miroslav Žbánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční trhy v Olomouci ruší kulturní program. Akce omezují i další města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.