Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Olomoucký kraj má covidový rekord. Za jediný den přibylo 1965 nákaz

, aktualizováno 17. listopadu 2021, 18:09

V Olomouckém kraji přibylo za úterý 1965 nákaz covidem, což je to nejvíce za celou pandemii. Dosavadní rekord 1516 případů byl loni 27. října. Nemocnice v regionu omezují péči, hygienici nestíhají trasovat, pomáhá proto armáda, policie a studenti. Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek dnes vyzval k dodržování opatření.

V Olomouckém kraji se nakazilo covidem 114 974 lidí a v souvislosti s nemocí zemřelo 1797 lidí. V kraji bylo aplikováno 675 977 dávek vakcíny.

Nejhorší situace je stále na Šumpersku, kde bylo za uplynulý týden zaznamenáno 1408 nákaz koronavirem na 100 tisíc obyvatel. Je to nejvyšší hodnota v Česku. 

Následuje Olomoucko s 1359 nákazami a Prostějovsko, kde bylo v posledních sedmi dnech evidováno 1262 potvrzených nákaz koronavirem na 100 tisíc obyvatel. Přerovsko jich vykázalo 947 a Jesenicko 477.

Hygienici v souvislosti s výrazným nárůstem potvrzených případů již před dvěma týdny přiznali, že kvůli enormnímu nárůstu počtu pozitivních nejsou schopni do 48 hodin vytrasovat všechny pozitivní. Do pomoci zvládat zátěž v nemocnicích i trasování se znovu zapojily desítky studentů Univerzity Palackého. S trasováním hygienikům pomáhají také policisté a občanští zaměstnanci krajského policejního ředitelství v Olomouci.

"V souvislosti s výskytem další vlny epidemie se policisté a občanští zaměstnanci opětovně zapojili do trasování. Pomáhají Krajské hygienické stanici Olomouckého kraje. Všichni prošli odpovídajícím školením," potvrdil například mluvčí policie Libor Hejtman.

Hejtman apeluje na dodržování opatření

Hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek (Piráti a STAN) apeloval na starosty 13 obcí s rozšířenou působností kvůli otázce konání hromadných akcí včetně vánočních trhů. Počty přibývajících nákaz vedení hejtmanství znepokojuje, čísla v kraji i v celé republice označil dnes hejtman Suchánek za děsivá.

"Učinil jsem v úterý během videokonference apel na všechny starosty našich ORP ohledně otázky pořádání hromadných akcí včetně vánočních trhů. Budu také dále apelovat na obyvatele," řekl hejtman s tím, že se chystá natočit společně se starosty klip pro obyvatele kvůli dodržování opatření.

Podle hejtmana hraje značnou roli i současná situace po volbách. "Stará vláda už na nic nereaguje. Již dva týdny po sobě jsme neměli videokonferenční hovor hejtmanů s vládou, prostě to neudělali. Nová vláda ještě není, vše se obrací na hejtmany, kteří nemají moc prostředků, kromě těchto apelů," dodal Suchánek.

V Šumperku znělo blues navzdory covidu. Zahrál i bubeník Boba Dylana

Špičkový bluesový festival Blues Alive, který o víkendu skončil v Šumperku, dokázali pořadatelé uspořádat i navzdory sílící epidemii koronaviru. Na největší středoevropské přehlídce svého druhu vystoupily americké i evropské hvězdy a provázela ji...

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky covid, koronavirus, rekord, statistika, Olomoucký kraj, infekční onemocnění, Josef Suchánek, COVID-19, vláda, Česko, okres Šumperk, Univerzita Palackého v Olomouci, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj má covidový rekord. Za jediný den přibylo 1965 nákaz  |  Koronavirus  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.