Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Dobročinná akce Vánoce pro všechny letos nebude. Překážkou je covid i málo dobrovolníků

Dobročinný projekt Vánoce pro všechny, který pomáhal zpříjemnit vánoční čas osamělým lidem v nemocnicích a léčebnách, se v letošním roce neuskuteční. Iniciativu čeká po pěti letech pauza. Důvodem jsou organizační potíže a také komplikovaná situace při návštěvách seniorů či dlouhodobě nemocných v době covidových omezení.

Emotivní chvíle prožívali dobrovolnice a dobrovolníci několik let při předvánočních návštěvách zdravotnických zařízení. S dárky, přáními a cukrovím od štědrých lidí potěšili starší či nemocné osoby i děti s poruchou autistického spektra. V letošním roce se však akce Vánoce pro všechny neuskuteční.

Jedním z důvodů je covidová situace, která výrazně omezuje možnosti návštěv daných zařízení. „Loni jsme to nějak zvládli, ale všechny mrzelo, že se nemůžeme obejmout a vidět úsměvy. S respirátory a rukavicemi byla atmosféra už jiná, i když byli lidé pořád rádi za naši návštěvu,“ řekla k minulému ročníku oblíbené charitativní iniciativy jedna z hlavních organizátorek Nela Melicharová.

Při aktuálním vývoji je navíc složité předvídat, jaká opatření budou za několik týdnů v platnosti. „Mění se vláda, mění se vládní nařízení. Také z toho máme obavy, kvůli kterým se do pořádání nemůžeme pustit ani v nějakém menším rozsahu,“ potvrdila Melicharová.

Oslovit zdravotnická zařízení či domy sociální péče, zjistit přání pacientů a klientů, sepsat informace na webové stránky, domluvit prostory pro sběr darů od veřejnosti a tak dále. Velké množství dobrovolnické práce pro obdarování lidí, kteří tráví svátky v léčebnách či domovech, se letos v projektu Vánoce pro všechny nepodařilo zorganizovat. „Zdá se, že to je malá věc, ale když se to vezme všechno dohromady, tak toho opravdu není málo. V minulém ročníku už jsme po studiu začali s kolegyní také pracovat a není jednoduché to skloubit,“ potvrzuje jedna ze zakladatelek projektu.

Seniory z domova dnes potěšily děti z mateřské školky ve Chválkovicích

Seniory z Domova seniorů Pohoda dnes potěšily děti z mateřské školy ve Chválkovicích u Olomouce. Ve spolupráci s neziskovou organizací Mezi námi se senioři s dětmi potkávají pravidelně již třetím rokem.

Právě náročná organizace byla podle ní druhým faktorem, který způsobil letošní přerušení charitativní iniciativy.

Pro příští rok tak budou podle ní velmi důležití laskaví lidé, kteří by se chtěli zapojit do obnovení Vánoc pro všechny. „Chybí dobrovolníci, kteří by do toho dali srdíčko, jako jsme ho dávali my. Určitě bychom byli moc rádi, kdyby se našel někdo s podobným nadšením a pomohl nám,“ podotkla Melicharová.

Příznivcům dobročinného projektu, který vznikl jako iniciativa studentů a studentek Univerzity Palackého, tak nyní organizátorky radí, jak mohou osamělým lidem zpříjemnit Vánoce. „Funguje například projekt Ježíškova vnoučata,“ připomněla známější variantu tohoto druhu předvánoční charity Nela Melicharová a pokračovala: „Už nám psalo několik desítek lidí, kteří každoročně přispívali. Chtěli vědět, jak to letos bude. Informovali jsme je, že tentokrát se projekt bohužel nekoná. Ale mají možnost spojit se s jednotlivými zařízeními a domluvit se třeba se sestřičkami, co by někomu udělalo radost nebo co by tam lidé potřebovali,“ řekla závěrem.

Pro sbírku Vánoční hvězda roste 45 tisíc květů. Objednávky jsou z celé republiky

Zhruba 45000 květů pryšců nádherných, symbolů Vánoc, mají připraveno letos pro zájemce pořadatelé charitativní sbírky s názvem Vánoční hvězda. Zájem o letošní ročník je podle nich obrovský. Vánoční hvězdy si objednávají již dopředu školy i firmy...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Čermák & David - DATE / collective

Štítky Vánoce, charita, dárky, dobročinnost, Univerzita Palackého, Olomoucký kraj, projekt, návštěva, Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dobročinná akce Vánoce pro všechny letos nebude. Překážkou je covid i málo dobrovolníků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.