Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Ministerstvo dalo za pravdu ochráncům přírody. V Jeseníkách zrušilo část kůrovcové těžby

Ministerstvo životního prostředí dalo za pravdu ochráncům přírody, když zrušilo výjimky pro kůrovcovou těžbu v rezervacích na Pradědu, Králickém Sněžníku a Šeráku-Keprníku v Jeseníkách. Podle ekologických organizací se tak zastavilo ničení posledních velkých ostrovů divoké přírody na Moravě. Správci Jeseníků musí pochybení napravit.

Ivo Dokoupil, Hnutí DUHA Jeseníky
Ze správy Jeseníků se stala agentura na povolování výjimek pro těžaře. Orgán státní správy má na základě platných zákonů hájit přírodu, ale nečiní tak. To je nepřijatelné stejně jako zásahy v rezervacích. Nejlepším řešením je vyhlášení Národního parku Jeseníky.

"Je to pořád dokola, správa vydává špatná rozhodnutí a umožňuje ničení vzácné přírody. Ekologické organizace suplují činnost správy a doslova ji nutí, aby dělala svou práci. Správa je vstřícná k lesníkům a k těžařům a dokonce ani nerespektuje metodiku a pravidla stanovená ministerstvem," vysvětlil předseda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík.

Výjimkami k ničení horských lesů a pralesů na Pradědu správa podle něho překročila veškeré přijatelné hranice. "Proto vyzýváme jak ředitele, tak vedoucího správy, aby přijali odpovědnost a rezignovali na své funkce," prohlásil Bačík.

Ekologické organizace se odvolaly k Ministerstvu životního prostředí, které nyní zrušilo I. a III. výrokovou část výjimek. Správa musí celou věc znovu projednat a napravit pochybení.

Ve výjimkách byla sice podle Bačíka část území jako bezzásahová, ale na dalších místech bylo umožněno odkorňování napadených stromů nastojato a destruktivní kácení, odvětvení a manipulace. V dalších pásmech pak správa podle Bačíka povolila i použití jedovatých chemických postřiků.

"V případě, že by výjimky nebyly zrušeny, pralesovité porosty v oblasti Pradědu by byly reálně ohroženy kácením a poškozením v důsledku chybných rozhodnutí," podotkl Bačík.

Botanici v Jeseníkách objevili vzácný druh kapradiny. Zůstává zelená i po prvních mrazech

Výjimečný nález se podařil botanikům v Jeseníkách. Poblíž Rudy na Moravou objevili vzácnou kapradinu, která jinde v zemi neroste. Jde o takzvanou varietu sleziníku netíkovitého, který zůstává zelený i po prvních mrazech.

Likvidace kůrovce jen za přísných podmínek

Vedoucí Správy Chráněné krajinné oblasti Jeseníky Petr Šaj tvrdí, že agentura likvidaci kůrovce v Jeseníkách umožňuje pouze za přísných podmínek hlavně proto, aby se rozpad lesů co nejvíce zpomalil a aby byl v budoucnu les druhově pestřejší.

"Máme stejný cíl, ale s některými nevládními organizacemi se rozcházíme v tom, jak rychle mají být lesy v jesenických národních přírodních rezervacích kompletně bezzásahové. Vždycky bereme v úvahu široké spektrum hledisek, přírodovědnou hodnotu lesních porostů v jednotlivých územích, jejich historický vývoj i současný stav, ale také aktuální vědecké poznatky o horských smrkových lesích," uvedl Šaj.

Národní přírodní rezervace jsou proto rozdělené do tří pásem, nejcennější zůstávají bez lidského zásahu. "Kupříkladu většina lesů na Pradědu je již dnes ponechána bez lidské intervence. Další místa k tomu postupně směřují,“ tvrdí Šaj.

Nepovolený kříž z Vozky zamíří jinam. Správci CHKO se dohodli s autory instalace

Čtyřmetrový kříž, který bez dovolení skupina lidí vztyčila na skálu Vozka, se po dohodě se Správou CHKO Jeseníky přesune na jiné, vhodnější místo. Agentura ochrany přírody a krajiny bude případné pokuty řešit na základě znaleckého posudku o...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Společnost přátel Jeseníků

Štítky výjimky, kůrovec, kácení, ochránci přírody, ministerstvo, rezervace, Jeseníky, les, Praděd, příroda, ochrana přírody, Morava, těžba, Králický Sněžník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ministerstvo dalo za pravdu ochráncům přírody. V Jeseníkách zrušilo část kůrovcové těžby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.