Počasí dnes23 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Místo vánočních trhů bude v Olomouci zimní jarmark. Má vrátit adventní atmosféru

Vánoční atmosféra se od pátku vrátí do centra Olomouce. Vedení města nesouhlasilo s nařízením o uzavření adventních trhů, farmářské trhy se ale podle aktuálních pravidel konat mohou. Ve stáncích na náměstí se tak budou prodávat různé řemeslné výrobky a další sortiment. Občerstvení však trhy nabízet nebudou.

O vhodném řešení akce v centru Olomouce jednali zástupci města s pořadatelem zrušených Vánočních trhů, s policií i s hygienickou stanicí. Ve městě začne v pátek 3. prosince spuštěn zimní jarmark. Ten vzhledem ke zkušenostem s pořádáním farmářských trhů během jarní a letní sezóny uspořádá Výstaviště Flora Olomouc.

„Hledali jsme takovou cestu, která zajistí sváteční adventní atmosféru, připomene lidem tradiční řemesla a současně opravdu dodrží všechna hygienická opatření i nařízení. Věřím, že se nám společně podařilo takové dobré řešení najít,“ uvedl po dopoledním jednání primátor Miroslav Žbánek (ANO). Zdůraznil, že olomoucká radnice nechtěla jít cestou pouhého formálního přejmenování trhů a obcházení nařízení.

Olomoucké vánoční trhy se ponořily do tmy a lidé odešli. Je to velké zklamání, říkají pořadatelé

Pět minut před šestou zkušebně a v šest hodin už nadobro zhasnuly stánky na vánočních trzích v centru Olomouce a v okolí nazdobené jedle se rozhostila pochmurná atmosféra. Oblíbená adventní akce skončila na povel podle vládních nařízení, prodejci...

O řešení situace začalo město jednat s pořadatelem Vánočních trhů Olomouc hned po zveřejnění vládního nařízení, kterým byly k 18. hodině pátku 26. listopadu zakázány vánoční trhy. Provozovatel, který trhy pořádá na základě koncese, z tohoto důvodu v pátek letošní ročník ukončil.

Sortiment zimního jarmarku bude složen z produktů lidových řemesel, rukodělných výrobků, jako vánoční ozdoby, svíčky a věnce, chybět nebudou trvanlivé potraviny typu uzenin či koření.

Potraviny k okamžité spotřebě naproti tomu nabízeny nebudou. Návštěvníci Horního náměstí se mohou těšit i na program v podobě představení tradičních řemesel, jako je umělecké kovářství či práce řezbářů, uvažuje se také o prezentaci dokumentů o lidových řemeslnících. Prodávat se budou i vánoční stromky a živí kapři.

Ztráta i pro charitu. Zákaz vánočních trhů uzavřel v Olomouci také dobročinný stánek

Neziskové organizace v Olomouci letos kvůli zrušení vánočních trhů přijdou o výtěžek z provozu vánočního stánku s punčem, pochutinami a řemeslnými výrobky, který každoročně v centru Olomouce provozuje spolek Dobré místo pro život. Například...

Pro jednotlivé prodejce Výstaviště Flora využije stávající obchodní místa. Prodávat se ale bude ve výrazně menším počtu stánků, takže se rozšíří i rozestupy mezi lidmi.

Jednání o konkrétní podobě zimního jarmarku ještě dnes pokračují, přesný počet prodejců a sortiment budou teprve upřesněny. Trhy potrvají do 23. prosince. V centru města zůstane zachována sváteční výzdoba i osvětlení.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Vánoce, vánoční trhy, vánoční strom, trhy, tradice, advent, Olomouc, řemeslo, Krajská hygienická stanice, Výstaviště Flora Olomouc, a.s., Miroslav Žbánek, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo vánočních trhů bude v Olomouci zimní jarmark. Má vrátit adventní atmosféru  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.