Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Lanovky v Jeseníkách se rozjíždějí. Začátku lyžařské sezony přeje počasí

Svahy v jesenickém lyžařském středisku v Karlově začali brázdit na lyžích první nadšenci. Lanovka se při rozšířeném večerním lyžování ve středu rozjela na čtyřsedačce Express, další střediska ve Ski Aréně Karlov se chystají připojit v následujících dnech.

Vleky na Expressu byly spuštěny v 16:00, lyžovalo se do 21 hodin. "Poté budeme pokračovat v ostatních dnech podobným způsobem, o víkendu se již rozjede klasický denní a večerní provoz. Další lyžařské areály Ski Arény Karlov Myšák a Kazmarka se poté přidají příští víkend," řekl mluvčí Ski Arény Karlov Boris Keka. Ski areál Kopřivná v nedaleké Malé Morávce zahájí zimní sezonu v pátek v 18:00 večerním lyžováním.

V Karlově se původně počítalo s tím, že se první vleky rozjedou až v pátek, urychlení dopomohlo i počasí. "Co se týče sněhových podmínek, velmi nám pomáhá příroda, kombinujeme přírodní sníh s technickým zasněžováním. Snažíme se zasněžit maximum sjezdovek. Samozřejmě všech 12 kilometrů to od prvního dne lyžování nebude, ale postupně budeme dosněžovat více a více sjezdových tratí, které budeme běžně upravovat," dodal Keka.

Půjčovny lyží mají poptávku hlavně po běžkách, sjezdaři kvůli epidemii váhají

V půjčovnách lyžařského vybavení je už druhou sezonu poptávka především po běžeckých lyžích. Lidé si je půjčují ve velkém na celou sezonu i pro malé děti. Naopak sjezdoví lyžaři jsou obezřetní, obávají se opětovného uzavření lyžařských areálů.

Sezona se rozjede ve čtvrtek také v areálu v Branné na Šumpersku. "Už se vše podařilo připravit. Sněhové podmínky jsou dobré, ještě napadlo deset centimetrů a další má připadnout, i tak však už máme sněhu dost. Spustíme to ve čtvrtek a zřejmě už budeme v provozu pořád, máme už tady také nasmlouvané kurzy," řekl provozovatel střediska Rostislav Procházka.

Naplno využívají zimních podmínek také ve středisku v Ramzové. "Zasněžujeme naplno 24 hodin v kuse. V sobotu a v neděli bychom měli být v provozu," řekla zástupkyně střediska Karla Treu. Rozjet se chtějí v nejbližších dnech i níže položená střediska. "Vyrábíme sníh, co nám počasí dovolí. O zahájení provozu Vás budeme informovat. Pokusíme se alespoň část areálu připravit už na tuto sobotu," vzkázali lyžařům na sociální síti zástupci střediska v Hlubočkách na Olomoucku.

Díky přírodnímu sněhu se v Jeseníkách rozšiřují i nabídky pro milovníky běžeckého lyžování. První okruhy jsou upraveny i ze Skřítku, stopy v předchozích dnech projížděli rolbaři kolem Paprsku či Červenohorského sedla, dojet se dá také z Ovčárny přes Švýcárnu až na sedlo.

Hotely v Jeseníkách evidují zájem o silvestrovské pobyty. Kapacity se plní

Poslední volná místa na silvestrovské pobyty nabízejí zájemcům některé hotely a penziony v Jeseníkách, které navzdory omezením v souvislosti pandemií koronaviru už vyprodaly většinu svých ubytovacích kapacit.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ski Aréna Karlov

Štítky Lyžování, Ski areál, sjezdovka, zasněžování, Jeseníky, Olomoucký kraj, lyžařské středisko, lanová dráha, Švýcárna, Kopřivná, Malá Morávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Lanovky v Jeseníkách se rozjíždějí. Začátku lyžařské sezony přeje počasí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.