Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Zážitek pro děti i neobvyklý výcvik pro hasiče-strojníky. Vánoční cisterna projela Přerovem

Nová tradice přerovských hasičů napsala své druhé pokračování, se zásahovou cisternou nazdobenou vánočními světýlky opět vyrazila jednotka dobrovolníků do ulic. Oproti prvnímu ročníku se podařilo světelnou výzdobu ještě rozšířit, a na letošní zlatou adventní neděli tak blikala v Přerově hned tři auta požárníků.

Okolo patnácti členů sboru dobrovolných hasičů Přerov I - Město zdobilo přes půl dne trojici vozidel, kterou mají k dispozici k řešení nepříjemných událostí ve svém hasičském revíru. Na náměstí T. G. Masaryka pak v neděli odpoledne s dětmi odpočítali rozsvícení výzdoby a vydali se na dvouhodinovou jízdu Přerovem.

„Podél ulic, kterými jsme jeli, bylo poměrně hodně rodin s dětmi. Mávali na nás, blikali světýlky, prskavkami. Děti si to určitě užily na maximum. Jeli jsme hodně pomalu, aby si nás všichni v klidu prohlédli,“ okomentoval předvánoční akci velitel přerovské jednotky dobrovolných hasičů Petr Štěpánek.

Nápad projet s vyzdobenou cisternou Přerovem vznikl minulý rok. „Loni jsme viděli na internetu, že to někde hasiči také dělají, tak jsme se tím inspirovali. Zkusili jsme to, protože byl covid a akcí pro rodiny moc nebylo. Chtěli jsme udělat aspoň něco pro děti a mělo to nečekaný úspěch,“ objasnil Štěpánek.

Hasiči trénovali náročné potápěčské zásahy. I se speciální patnáctikilovou helmou

Potápění do velkých hloubek, v důlních prostorách i v kontaminovaných vodách. Postupy v náročných situacích zdokonalovali potápěči z řad olomouckých hasičů na pětidenním specializovaném kurzu. Potápěčská skupina hasičů z Olomouckého kraje je...

Po zkušenostech z prvního ročníku se podařilo speciální odpoledne ještě vylepšit. Začátek vyjížďky přesunuli hasiči ze své základny na náměstí a tentokrát měli navíc další dvě nazdobená auta. „Letos nás podpořila firma EMOS, dostali jsme nějaká světla navíc a mohli jsme ozdobit další dvě výjezdová vozidla,“ podotkl Petr Štěpánek.

Pro úspěch akce byla navíc klíčová i situace v regionu, v případě potřeby by hasiči neváhali a vyrazili by na pomoc k události oznámené na tísňovou linku. „Byli jsme nachystaní i na tuto variantu, případně by se jízda bohužel musela odložit. Měli jsme s sebou všechnu výbavu, bylo to nahlášené na operační středisko. Instalace světýlek na autech byla udělaná tak, aby bylo vozidlo případně okamžité dostupné pro hasičskou činnost. Pokud by bylo potřeba, tak by akce skončila a jeli bychom za stanovenými úkoly,“ prohlásil velitel jednotky Štěpánek.

Adventní projížďka neslouží podle Štěpánka jen pro obveselení veřejnosti, ale má také charakter posledního výcviku roku pro strojníky, tedy řidiče hasičských cisteren. „Naši strojníci musí každý měsíc najezdit kondiční kilometry. V prosinci si kilometry šetříme a pak je vyjezdíme na této akci, kdy se strojníci za volantem střídají,“ vysvětlil velitel přerovských dobrovolných hasičů s tím, že při adventním odpoledni se podařilo projet bez větších obtíží i přes komplikovaná místa na přerovských sídlištích.

Andělský tanec prozářil večer v olomoucké nemocnici. Pro potěšení zdravotníků i pacientů

Netradiční a emotivní podívanou nabídl podvečerní pohled z okna pacientům a zdravotníkům ve Fakultní nemocnici Olomouc. V areálu nemocnice vystupovala umělecká skupina se světelnými křídly. Na podporu lékařů, sester i nemocných lidí předvedly...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Veselík, Sbor dobrovolných hasičů Přerov I - Město

Štítky Vánoce, akce, hasiči, dobrovolní hasiči, Přerov, advent, Tomáš Garrigue Masaryk, sbor dobrovolných hasičů, EMOS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zážitek pro děti i neobvyklý výcvik pro hasiče-strojníky. Vánoční cisterna projela Přerovem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.