Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Hasiči trénovali náročné potápěčské zásahy. I se speciální patnáctikilovou helmou

Potápění do velkých hloubek, v důlních prostorách i v kontaminovaných vodách. Postupy v náročných situacích zdokonalovali potápěči z řad olomouckých hasičů na pětidenním specializovaném kurzu. Potápěčská skupina hasičů z Olomouckého kraje je opěrným bodem pro zásahy na území celé Moravy.

Účastníci kurzu postupně prověřili své schopnosti na přehradě Slezská Harta, v lomu Svobodné Heřmanice a v dole Hraničná. „Na každém místě jsme trénovali něco jiného, každé je svým způsobem specifické, takže nabízí mnoho způsobů, jak prohloubit naše dovednosti,“ popsal šéf olomouckých potápěčů Josef Skalka.

Nejdříve hasiči potrénovali ponory do větších hloubek, dostávali se na přehradě Slezská Harta až do 45 metrů pod vodní hladinu. Potápěčská práce je zde zkomplikovaná tím, že je ve vodě horší viditelnost. „Pro zkušeného borce to zas taková potíž není, je ale dobré trénovat i za těchto podmínek, aby nás pak v reálu nic nepřekvapilo,“ vysvětlil Josef Skalka s tím, že následoval přesun do Rychlebských hor, kde se potápěči nořili do ještě hlubších vod.

Ostřílený hasič z Jeseníku bojoval s covidem. O vážném průběhu a očkování natočil sbor klip

Příběh hasiče a sportovce z jesenické požární stanice se stal součástí celostátní kampaně na očkování proti nemoci covid-19. Pětačtyřicetiletý hasič z Jeseníku v krátkém spotu přibližuje, jak vážný průběh u něj onemocnění mělo. V nemocnici byl...

Umožnil jim to přístupný důl Hraničná. „Tady jsme cvičili ponory i přes 50 metrů. Potápění v důlních prostorách nám simuluje práci v zatopených jeskyních, šachtách a jiných uzavřených prostorách. To už jsou náročnější ponory. Pracujeme sice v čisté vodě, ale ve tmě, a výstup zpět je vždy složitější než na volné vodní ploše,“ doplnil zkušený instruktor.

V lomu ve Svobodných Heřmanicích se poté cvičilo přilbové potápění v prostředí HAZMAT, tedy ve vodách kontaminovaných různými patogeny či chemikáliemi. Speciální odolná helma z nerezu váží téměř 15 kilogramů, i přes vysokou ochranu svého nositele umožňuje potápěči komunikovat i pod vodou.

„Letos naši potápěči zasahovali například na začátku července v okolí Staré Červené Vody, kdy spolupracovali s policejními potápěči a pátrali po pohřešovaném muži. Prozkoumávali dva zatopené lomy. Podobně pak pátrali po muži u olomouckých jezer Poděbrady,“ uvedla mluvčí hasičů Olomouckého kraje Lucie Balážová.

Hasiči z Olomouckého kraje získali ocenění za vývoj unikátních odtahových vozíků

Odborná anketa Hasič roku přinesla ocenění také pro příslušníky Hasičského záchranného sboru Olomouckého kraje. Sedmnáctičlenná porota ocenila v kategorii kolektiv roku olomouckou skupinu pro evakuaci elektromobilů. Profesionální hasiči z regionu...

Událostí, u kterých hráli důležitou roli členové potápěčské skupiny, ale bylo více. „V únoru vyprošťovali vozidlo z rybníka Hamrys v Olomouci, které se probořilo do ledu a potopilo se. Podobný zásah jsme pak evidovali v květnu u Kojetína, kde po dopravní nehodě osobní vůz sjel do Mlýnského náhonu. Potápěči jej zajistili textilními úvazky a pomocí výkonných navijáků vyprošťovacího automobilu jej dostali na břeh,“ vyjmenovala další akce potápěčů mluvčí Balážová.

Potápěčská skupina hasičů z Olomouckého kraje je opěrným bodem pro zásahy na území čtyř krajů: Zlínského, Moravskoslezského, Jihomoravského a Olomouckého. Potápěči zasahují zejména v případech záchrany života. Jde například o osoby tonoucí nebo probořené do ledu, různé pády do vodních toků, záchranu potápěčů, vyhledávání utonulých a pohřešovaných osob ve spolupráci s policií, vyhledávaní a vyzvedávání předmětů a vozidel za pomoci zdvihacích vaků a jeřábů nebo zajištění lezecké skupiny při práci nad vodní hladinou.

Parkování ve Fakultní nemocnici Olomouc podraží. Půjde platit i přes QR kód

Delší parkování v areálu Fakultní nemocnice se od Nového roku prodraží. Místo současných deseti korun vyjde hodina stání v prostorách nemocnice na dvojnásobek. Za krátkodobý vjezd se bude platit i nadále jen pětikoruna, přibude navíc možnost...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Záchranný útvar Hasičského záchranného sboru České republiky | Zdroj Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky Hasiči, HZS Olomouckého kraje, výcvik, potápěč, Olomoucký kraj, Morava, Slezská Harta, Svobodné Heřmanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči trénovali náročné potápěčské zásahy. I se speciální patnáctikilovou helmou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.