Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Olomoucká Charita připraví pro bezdomovce až 250 vánočních řízků

Ani letos nepřijdou lidé bez domova o Vánoce. Bezmála 250 porcí řízků s bramborových salátem a 160 vánočních balíčků připraví na Štědrý den pro klienty azylových domů, nízkoprahového denního centra a nocleháren v Olomouci pracovníci střediska Samaritán.

Lidé bez domova společně usednou ke svátečně prostřenému stolu, poobědvají a zazpívají koledy. Ve vánočních balíčcích klienti denního centra a nocleháren najdou kávu, čaj, čokoládu, masové konzervy, paštiky a základní hygienické potřeby.

"Obsah jsme s kolegy řešili tak, aby měli klienti v balíčku něco pro radost a zároveň věci základní denní potřeby včetně jídla," uvedl koordinátor denního centra a terénního programu Dominik Vágai. Klienti budou mít možnost zavolat si o Štědrém dni z kanceláře pracovníků svým blízkým nebo zajít do kaple, kde si mohou popovídat s pastorační asistentkou a knězem.

V azylovém domě pro muže a ženy v Olomouci se klienti společně s pracovníky věnovali předvánočnímu úklidu a vánoční výzdobě. Štědrý den tam zahájí bohoslužbou v kapli sv. Kosmy a Damiána, po které bude následovat procházka po historickém centru Olomouce.

"Po štědrovečerním obědě najdou klienti pod vánočním stromkem dárek, který pro ně připravili pracovníci azylového domu," uvedla mluvčí Charity Olomouc Eva Štefková.

Na tříkrálovým koledováním visí otazník. Charita chystá i kasičky do obchodů a firem

Plné ruce práce s přípravami dalšího ročníku Tříkrálové sbírky mají v Charitě Olomouc. Zatím přitom není jasné, v jaké podobě bude moct jedna z nejrozsáhlejších dobročinných akcí proběhnout. Po loňských zkušenostech se zákazem koledování už nyní...

Na Svatém Kopečku bude prohlídka živého betlému

I Domov sv. Anežky na Svatém Kopečku připravil ve spolupráci s místní farností vánoční dárky. V balíčcích budou potraviny a věci praktického rázu k dennímu použití.

"Po domluvě s farností jsme farníkům dodali seznam specifických přání našich klientů. Jeden klient si například přeje plakát rockové skupiny, jiný by rád batoh. V průběhu prosince u nás každý pátek probíhala adventní setkání, kdy pracovníci s klienty pekli cukroví a povídali si o adventu," uvedl koordinátor Domova svaté Anežky Jan Řezníček.

Na Štědrý den čeká klienty slavnostní oběd, návštěva kněze i procházka po Svatém Kopečku s prohlídkou živého betlému.

Dobročinná akce Vánoce pro všechny letos nebude. Překážkou je covid i málo dobrovolníků

Dobročinný projekt Vánoce pro všechny, který pomáhal zpříjemnit vánoční čas osamělým lidem v nemocnicích a léčebnách, se v letošním roce neuskuteční. Iniciativu čeká po pěti letech pauza. Důvodem jsou organizační potíže a také komplikovaná...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Charita Olomouc

Štítky bezdomovci, večeře, Vánoce, Charita, Olomouc, bezdomovec, Štědrý den, azylový dům, Svatý Kopeček, advent, Jan Řezníček, Eva Štefková, Charita Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Olomoucká Charita připraví pro bezdomovce až 250 vánočních řízků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.