Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Zbytky cukroví zvířatům nesvědčí. Olomouc navíc musí řešit přemnožené potkany

Před nevhodným zimním přikrmováním zvířat varují zástupci odboru životního prostředí magistrátu města Olomouce. Zbytky potravin nejen ze svátečních či silvestrovských oslav mohou ohrozit zdraví zvířat a přispět k přemnožení škodlivých hlodavců. Radnice pak musí financovat nákladnou deratizaci.

Staré pečivo a další zbytky jídla v městské zeleni, v okolí kontejnerů ale i na březích řek je příčinou komplikací nejen pro zvířata. „Lidem je líto nespotřebované a prošlé potraviny vyhodit a myslí si, že jako krmivo v zimě mohou dobře posloužit. Opak je však pravdou,“ upozorňuje mluvčí olomoucké radnice Michal Folta.

„Nezáleží na tom, zda jde o nesnězené cukroví, zbylé celozrnné či sladké pečivo, postupně se kazící nebo přemrzlé ovoce nebo nahnilou zeleninu. Toto vše rovnocenně i v menším množství způsobuje volně žijícím zvířatům závažné trávicí problémy,“ konstatuje vedoucí odboru životního prostředí Petr Loyka.

Novoroční ohňostroj si užijí lidé v Přerově a Jeseníku. Další města ho zrušila

Některá velká města v Olomouckém kraji na Nový rok nebo na Silvestra kvůli špatné epidemické situaci opět neuspořádají ohňostroj, který každoročně do center měst přilákal tisíce lidí. Naopak radnice v Jeseníku či Přerově se rozhodly podívanou na...

V období konce roku přibývá podnětů a požadavků na deratizaci, pro které jsou nesprávně zlikvidované zbytky jídla velkým lákadlem. Město každoročně platí stotisícové částky za hubení těchto hlodavců na městských pozemcích.

Pro lidi, kteří by měli zájem přilepšit živočichům v zimním období, nabízí Petr Loyka z odboru životního prostředí bezproblémovou alternativu v podobě krmení ptactva. „Znamená to pořídit si krmítko, dát ho na vhodné místo a potěšit ptáky semeny slunečnice a jádry ořechů,“ dodává Loyka.

Pestrobarevné hemžení u krmítka. Ornitologové radí, jak přilepšit ptactvu v zimě

Rozmanitá paleta pochoutek připravených v krmítku může přilákat spoustu pozoruhodných druhů ptáků, kterým pomůže přežít v chladných dnech. Slunečnicová semínky či drcené vlašské ořechy patří podle odborníků mezi nejlepší volby, pokud byste chtěli...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky Příroda, zvíře, potkan, ptactvo, krmení, město, Olomouc, jídlo, životní prostředí, silvestr

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Zbytky cukroví zvířatům nesvědčí. Olomouc navíc musí řešit přemnožené potkany  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.