Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

V Rapotíně chystají opravu vzácných varhan. Lidé mohou adoptovat píšťaly

Vzácné varhany z Rapotína na Šumpersku od krnovské firmy bratří Riegerů čeká generální oprava. Náklady na rekonstrukci vyjdou na 2,4 milionu korun, přispět na ni mohou dárci prostřednictvím transparentní sbírky či adopcí jedné z více než tisícovky píšťal. Nástroj byl vyroben na počátku slavné historie firmy v 70. letech 19. století.

Varhany v rapotínském kostele slouží již 147 let, generální oprava by měla zajistit jejich chod na další desítky let. Varhany stále hrají, ale kvůli výměně oken kostela již byla polovina z nich rozebrána. 

"Varhany potřebují generální opravu opravdu už hodně, za celou dobu totiž podobná oprava nebyla provedena. Jsou již ve špatném stavu, po zvukové i funkční stránce jsou zde již velké nedostatky," uvedl rapotínský varhaník Jan Rameš, který na varhany hraje asi sedm let.

Plánovaná generální oprava bude zaměřena na všechny části nástroje, jako je hrací stůl, mechanika, píšťaly, vzdušnice, vzduchové kanály, měchy, nový motor, nosné konstrukce a mnoho dalších prvků. Zajistit by ji měl varhanářský mistr Jaroslav Stavinoha z Valašské Bystřice, který ve své dílně postavil mimo jiné současné varhany na Svatém Kopečku u Olomouce či nové mechanické varhany v kostele sv. Zdislavy v Prostřední Bečvě.

Lidé mohou adopcí píšťal přispět na opravu varhan z kostela v Sobotíně

Adopcí píšťal mohou lidé přispět na rekonstrukci více než 100 let starých cenných varhan z kostela svatého Vavřince v Sobotíně na Šumpersku. Vybrat si mohou jednu i více píšťal, částky se pohybují od několikasetkorunových položek až do 8000 korun.

Lidé si mohou adoptovat jednu z tisícovky píšťal

Na opravu varhan mohou lidé přispět prostřednictvím veřejné sbírky na transparentní účet, na internetových stránkách mohou také adoptovat píšťalu. Vybrat si mohou z 1007 píšťal v 21 různých rejstřících. Jejich cena se pohybuje od 500 až po 10 tisíc korun. 

Podobnou cestou, tedy adopcí píšťal, přispívají lidé třeba i na opravu cenných varhan z kostela svatého Vavřince v Sobotíně na Šumpersku, ale i na vzácné Englerovy varhany z olomouckého kostela svatého Mořice.

Kostel je na seznamu kulturních památek

Varhanář se podle Rameše může do oprav pustit v okamžiku, kdy se vybere alespoň část z předpokládaných nákladů. "Čím dříve to bude, tím lépe," doplnil Rameš.

Sbírku na opravu rapotínských varhan pořádá římskokatolická farnost Rapotín. Varhany se nacházejí v kostele Nanebevzetí Panny Marie, jde o novogotickou stavbu z roku 1874, která stojí na místě zbouraného pozdně gotického kostela sv. Jakuba Většího z počátku 16. století.

Od roku 2006 je zapsán na seznamu kulturních památek. Velké mechanické varhany s nynějším elektrickým pohonem jsou z dílny nejvýznamnějšího varhanáře Riegera z Krnova. Byly zhotoveny v roce 1873 pro světovou výstavu ve Vídni, ale v roce 1874 byly instalovány v Rapotíně.

Zájemci mohou přispět na opravu Englerových varhan adopcí píšťal

Adopcí píšťal podle vlastního výběru mohou zájemci přispět na opravu vzácných Englerových varhan z olomouckého kostela svatého Mořice. Varhany, které jsou největším hudebním nástrojem svého druhu v Česku a řadí se mezi nejmohutnější varhany v...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČTK

Štítky varhany, oprava, sbírka, kostel, památky, Rapotín, Šumperk, okres Šumperk, Nanebevzetí Panny Marie, Světová výstava, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Rapotíně chystají opravu vzácných varhan. Lidé mohou adoptovat píšťaly  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.