Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V Jeseníkách se znovu zasněžuje. Podmínky pro běžkaře zatím nejsou

Zimní počasí a teploty pod bodem mrazu se vrátily do Jeseníků, kde pracovníci lyžařských areálů opět mohou zasněžovat sjezdovky. Skiareály zatím fungují v omezeném režimu. Horší je však zatím situace na tratích pro běžkaře, rolbaři doufají v nadílku přírodního sněhu.

„Areály víceméně jedou skoro všechny, ale v omezeném režimu, ta obleva byla výrazná. Co se týče běžeckého lyžování, je to dost omezeno. Sněhu odtálo hodně, byť nyní připadlo do pěti centimetrů sněhu. Sice sněží, ale je to jen poprášené, hřeben skoro na lyže není, podmínky nejsou dobré," řekl dispečer jesenické horské služby Jaroslav Komárek. Podotkl, že zlom v počasí nastal ve středu, kdy začalo kolem poledne od 1000 metrů sněžit a teploty se již drží pod nulou. „Na sedle jsou nyní tři stupně pod nulou a mráz má ještě přidat na síle, o víkendu by teploty měly klesnout až k minus devíti," doplnil dispečer.

Podle informací na stránkách www.jdemenabezky.cz projela rolba tento týden pouze tratě ze Švýcárny na Ovčárnu. „Stav nic moc," konstatovali rolbaři s tím, že na ostatní místa by lidé vůbec neměli jezdit. „Toho sněhu je opravdu málo," doplnil Jaroslav Komárek. Dodal, že návštěvnost je na horách nyní slabší, do hor míří především lyžařské kurzy.

Obleva zastavila část vleků v Jeseníkách. Tající sníh potrápil i běžkaře

Poměrně vysokou návštěvnost zažily Jeseníky o prvním letošním víkendu. Zásadně ho však poznamenala obleva, což se projevilo především na běžeckých tratích, sníh mizí i ve vyšších partiích hor. Řada lyžařských areálů kvůli teplotám omezila či...

Řada lyžařských areálů má také dnes omezený provoz, s mrazivými teplotami se však budou snažit svahy znovu zasněžit. Ve Ski Aréně Karlov se nejezdí na Roháči, Kazmarce a Klobouku. „Oteplení minulých dní bylo extrémně dlouhé, způsobilo velké odtání sněhu. Přírodní sníh prakticky mimo sjezdovky odtál, zůstal jen technický sníh. Některé sjezdovky jsme museli kvůli nedostatečné sněhové pokrývce uzavřít a snížit tak počet kilometrů, na kterých se lyžuje. Zůstaly páteřní sjezdovky, které jsou zasněženy tak, aby ustály i tyto výkyvy počasí," uvedl k aktuální situaci mluvčí Ski Arény Karlov Boris Keka.

V Karlově už však během čtvrtka sněžilo a teploty klesly pod bod mrazu, areál tak znovu získává zimní atmosféru. Se zasněžováním v areálech počítají od dnešního večera. „Zasněžovat budeme páteřní sjezdovky a kde bude kapacita, tak i sjezdovky další. Lednové lyžování je hlavně o lyžařských kurzech, svůj program tak mohly dosud absolvovat bez omezení a předpokládáme, že tomu bude i dále. Výhled počasí ukazuje, že minimálně nadcházející týden bude příznivý pro nepřetržité zasněžování. Určitě toho využijeme," doplnil Keka.

Provoz je zatím omezen i na Červenohorském sedle. Otevřena je nyní žlutá sjezdovka a spojka a také vleky C a D. Areál nadále pracuje na letošní novince - dokončuje lanovou dráhu, která by měla být v provozu od konce ledna, uvedli zástupci areálu na www.cervenohorskesedlo.eu. Ve Ski centru Miroslav v Lipové-lázní přerušili provoz lanovky a vleků až do soboty.

Překvapivě brzy za potravou. Teplé počasí vylákalo z jesenických úkrytů zimující mloky

Nejen vlekaře či turisty ovlivnila víkendová obleva, teplejší počasí přineslo zajímavé jevy také v živočišné říši. Zoologové ze Správy chráněné krajinné oblasti Jeseníky v jednom z nejranějších termínů roku pozorovali mloky skvrnité, kteří ze...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Ski Aréna Karlov

Štítky Lyžování, Ski areál, sjezdovka, zasněžování, běžky, Jeseníky, Olomoucký kraj, běh na lyžích, Švýcárna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jeseníkách se znovu zasněžuje. Podmínky pro běžkaře zatím nejsou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.