Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Bobtnající resort Dolní Morava: Turistický ráj na úkor vzácné přírody

Odvrácenou stranou populárního horského resortu Dolní Morava v těsné blízkosti Králického Sněžníku jsou problémy s poškozováním cenné okolní přírody a životního prostředí. Postup provozovatele při rozšiřování areálu opakovaně prověřuje inspekce životního prostředí, naposledy v souvislosti s kácením lesa.

Dříve zapomenutá oblast Dolní Moravy se v posledních letech proměnila v jeden z největších a nejnavštěvovanějších horských středisek v České republice. Resort Dolní Morava provozuje akciová společnost Sněžník brněnského podnikatele Jiřího Rulíška. Vybudoval stavební firmu IMOS Brno, která má každoročně miliardové obraty a z jejíž zisků byla částečně výstavba resortu na Dolní Moravě financována. Týdeník Euro v roce 2019 odhadoval Rulíškův majetek na 3,5 miliardy korun.

Rulíšek pochází z obce Hrabenov nedaleko Dolní Moravy. "Jsem místní rodák. Vždycky jsem dbal na rodinu a chtěl jsem, abychom se měli kde scházet," vysvětloval v minulosti. Na Dolní Moravě koupil statek, který zrenovoval a jeho rodina ho začala využívat k rekreaci. Takový byl začátek brněnského developera v podhůří Králického Sněžníku.

V posledních deseti letech se však Dolní Morava výrazně změnila. Vyrostl zde čtyřhvězdičkový hotel Vista, několik chat, stezka v oblacích, nejdelší bobová dráha v zemi a mnoho dalších atrakcí k letnímu i zimnímu využití. Z Dolní Moravy se stal hypermarket na sněhu.

Ministerstvo dalo za pravdu ochráncům přírody. V Jeseníkách zrušilo část kůrovcové těžby

Ministerstvo životního prostředí dalo za pravdu ochráncům přírody, když zrušilo výjimky pro kůrovcovou těžbu v rezervacích na Pradědu, Králickém Sněžníku a Šeráku-Keprníku v Jeseníkách. Podle ekologických organizací se tak zastavilo ničení...

Resort pod dohledem inspekce životního prostředí

Neustálé rozšiřování resortu ovšem odnáší vzácná příroda v blízkosti Národní přírodní rezervace Králický Sněžník. Příroda trpí zvýšeným počtem turistů a provozovatel resortu Dolní Morava byl v minulosti několikrát prověřován Českou inspekcí životního prostředí.

Inspekce se společností Sněžník zabývala v letech 2012, 2015 a 2016 zejména v souvislosti se stavbou chaty Slaměnka. Ta je nejvýše položenou chatou u lanové dráhy Sněžník, která se tyčí nad hotelem Vista.

V roce 2019 vedl oblastní inspektorát v Hradci Králové se Sněžníkem další přestupkové řízení. Inspektoři tehdy zjistili, že resort z čistírny odpadních vod u hotelu Vista vypouštěl nadlimitně znečištěné odpadní vody do řeky Moravy. Z dalšího zařízení resortu, Penzionu Dolní Morava, zase do řeky odtékaly předčištěné odpadní vody bez platného povolení.

Problémy týkající se řeky Moravy měl Sněžník i v souvislosti se zasněžováním sjezdovek. "Při odběru vod z řeky Moravy pro zasněžování lyžařských areálů U Slona a Sněžník nedodržel minimální zůstatkový průtok v toku stanovený vodoprávním úřadem," konstatovala inspekce v tiskové zprávě a pravomocně společnosti uložila pokutu 330 tisíc korun za porušení povinností v oblasti nakládání s vodami.

Poučili jsme se, stavíme čističky odpadních vod 

"V obou případech jsme z toho vyvodili závěry, které vedly k celkové revizi stavu všech jednotlivých a roztříštěných zařízení a následně ke komplexním projektům, které daný stav budou do budoucna beze zbytku řešit," reagoval Tomáš Drápal, obchodní ředitel resortu Dolní Morava. Dodal, že společnost staví dvě nové čističky odpadních vod, jednu společně s obcí, druhou samostatně.

Společnost se v případě odběru vody z vodního toku podle Drápala poučila a realizuje rozsáhlý projekt na zasněžování. "Zároveň jsme pod dozorem příslušných vodoprávních orgánů a striktně dodržujeme vydaná povolení k odběru vody," dodal.

Na začátku minulého listopadu se pak oddělení ochrany přírody oblastního inspektorátu Olomouc začalo Sněžníkem zabývat znovu, a to v souvislosti se stavbou visuté lávky. "Oblastní inspektorát Hradec Králové požádal o spolupráci v souvislosti s nepovolenou stavební činností a nepovolenými vjezdy v ochranném pásmu Národní přírodní rezervace Králický Sněžník," potvrdil Jiří Ovečka, tiskový mluvčí inspekce.

Podle Tomáše Drápala si společnost není vědoma, že by nějaké zákony porušovala. "Naopak všechny naše projekty a kroky aktivně konzultujeme a postupujeme v součinnosti s orgány ochrany přírody," uvedl.

Ochránci přírody mají další důkazy, že stavba rozhledny na Králickém Sněžníku ničí přírodu

Ochránci přírody z Jeseníků opět přinesli důkazy o tom, že stavba rozhledny na polské straně Králického Sněžníku ničí přírodu. Po stezkách se pohybují těžká technika a čtyřkolky, které vozí lidi nahoru a dolů. Polská obec Stronie Śląskie tvrdí,...

Kontroverzní těžba dřeva

Postupem času se původně zimní resort začal orientovat také na letní sezónu, která turistům nabízí další možnosti. Z toho důvodu se areál rozšiřuje a Sněžník začal kácet lesy v těsné blízkosti Národní přírodní rezervace Králický Sněžník.

Už v únoru 2019 se majitel Sněžníku Rulíšek nechal slyšet, že by chtěl ke čtyřhvězdičkovému hotelu Vista přidat lesní wellness a pětihvězdičkový hotel. Ty mají vyrůst do roku 2025. V místech, kde brněnský podnikatel hodlá v následujících letech vybudovat další část ubytovacích zařízení, se nacházejí lesy, které ovšem v posledních letech postupně mizí.

Podle starosty Dolní Moravy Richarda Nováka začalo kácení už v létě 2015, kdy vichřice poškodila nejen lesní pozemky, ale i některé atrakce resortu. "Les poté zasáhl kůrovec. Postupně se kácí podle toho, kde kůrovec zrovna je," tvrdí starosta. Nicméně, hned vedle hotelu Vista z už tak prořídlého lesa začaly v posledních dvou letech mizet i další stromy přesně v místech, kde podle investičního plánu společnosti má vyrůst nový hotel a lesní lázně.

Těžbou dřeva se na podzim roku 2021 začal zabývat oblastní inspektorát inspekce životního prostředí v Hradci Králové a v tuto chvíli vede přestupkové řízení. "Společnosti byla zatím nepravomocně uložena pokuta za porušení zákona o ochraně přírody a zákona o ochraně lesa. Subjekt se již odvolal," uvedl mluvčí Ovečka.

Přestupkové řízení se týká škodlivého zásahu do přirozeného vývoje zvláště chráněných druhů v Ptačí oblasti Králický Sněžník, v té samé oblasti, kde se řeší změna charakteru a způsob využití pozemků. Inspekce taktéž řeší využití pozemků určených k plnění funkce lesa k jiným účelům, než povoluje lesní zákon. Bližší detaily však mluvčí inspekce odmítl sdělit, protože řízení ještě není ukončeno.

Pokuta kvůli uložení lesní hrabanky

Odborný lesní hospodář Ladislav Bednář potvrdil, že se inspekce kácením zabývá. "Byla tam kůrovcová kalamita, ta se zpracovala. Zabývá se tím Česká inspekce životního prostředí, ta to šetří," řekl.

Šetření inspekce potvrdil i Tomáš Drápal. Podle něho vede inspekce řízení kvůli odkrytí lesní hrabanky a jejímu dočasnému uložení. "Pomocí malé mechanizace došlo na zhruba 0,9 hektaru ke shrnutí lesní hrabanky z důvodu ochrany před poškozením při těžbě těžkou technikou, následnému deponování a po ukončení těžby opětovnému rozprostření a uvedení do původního stavu," reagoval Drápal. Podle jeho slov se společnost odvolala, protože se domnívá, že nepostupovala nezákonně.

Starosta Dolní Moravy je s rozšiřováním resortu na úkor životního prostředí smířený. "Není jednoznačná odpověď na to, zda Sněžník znečišťuje životní prostředí. Každý znečišťujeme prostředí, když jezdíme autem," reagoval.

Ekologičtí aktivisté kritizují správu chráněné oblasti Jeseníky, že nepokutuje těžbu

Ekologičtí aktivisté kritizují Správu Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, že málo trestá některé prohřešky lesníků při rozsáhlé těžbě dřeva v kůrovcem zasažených chráněných oblastech Jeseníků. Dramatická je situace v rozlehlé oblasti horských...

Oblast je obětována masivní turistice, nelze to změnit

Nejnavštěvovanější atrakcí na Dolní Moravě je nyní rozhodně Stezka v oblacích, která stojí pod vrcholem Slamník od roku 2015. Podle agentury CzechTourism ji v roce 2020 navštívilo zhruba 300 tisíc turistů. 

"Oblast areálu Dolní Moravy je bohužel již deset let obětována masivní turistice, a to už nelze změnit," komentuje to Ondřej Bačík, předseda Společnosti přátel Jeseníků, která dlouhodobě kritizuje přeměnu Dolní Moravy na turistickou oblast.

"Je to ukázka necitlivé formy využití území založené na megalomanských projektech, masové turistice a ničení místní přírody," je přesvědčen. Existence obřího areálu v tak těsné blízkosti Národní přírodní rezervace bude podle Bačíka vždy problematická a povede jenom k poškozování vzácné přírody.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Daniel Vachek, Vilém Pospíšil

Štítky resort, turistika, ochrana přírody, životní prostředí, inspekce, pokuta, zákon, Sněžník, Dolní Morava, příroda, les, Králický Sněžník, IMOS Brno, a.s., Hradec Králové, řeka Morava, Česká inspekce životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bobtnající resort Dolní Morava: Turistický ráj na úkor vzácné přírody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.