Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Mohutný buk u litovelského gymnázia padl. Nemocný strom nahradí lípa velkolistá

Poslední kapitolu na nároží litovelského gymnázia napsal mohutný buk lesní, který zde v posledních letech stál jako takzvané živé torzo. Stav ikonického stromu se ale rapidně zhoršoval, a tak došlo na kácení. Na místě pokáceného buku bude od jara růst nově vysazená lípa velkolistá.

Na památný strom tyčící se u pomníku Tomáše Garrigua Masaryka, si nechal litovelský městský úřad zpracovat již před třemi lety dendrologický posudek. Ten nepřinesl příznivé zprávy a i po výrazném prořezání koruny se stav stromu se dál horšil. „Zdravotní stav buku je silně narušený, byla zjištěna rozsáhlá infekce kořenů parazitickou dřevní houbou vějířovcem obrovským. Provozní bezpečnost stromu je nevyhovující, předvídatelné je vylamování suchých větví a rozpad koruny zejména při větší klimatické zátěži. V krátkodobém výhledu je předvídatelné vylomení celého stromu v bázi,“ stálo v dokumentu od Agentury ochrany přírody a krajiny České republiky.

Litovli se nelíbí, jak pokračuje příprava protipovodňových opatření. Bude jednat s krajem

Vedení Litovle není spokojené s tím, jak postupuje příprava protipovodňových opatření. V roce 1997 zde tisíciletá povodeň napáchala stamilionové škody, velká voda přišla do Litovle i o osm let později a také rok na to. Situaci chce řešit s krajem.

S ohledem na bezpečnost lidí, kteří se v navštěvovaném parku či v okolí školy často pohybují, tak padlo rozhodnutí strom pokácet. Stejný osud potkal před rokem jen pár metrů vzdálenou bukovou alej, která byla rovněž ve velmi špatném stavu a letité stromy nahradily nové rostliny stejného druhu.

„Naše přírodní dominanta v parku se s námi rozloučila. Na jaře bude nahrazena pamětním stromem,“ uvedl starosta Litovle Viktor Kohout. Lípa velkolistá bude na tomto místě vysazena u příležitosti 120 let Gymnázia Jana Opletala.

V Litovli by mohl vzniknout Lidl, řeší se ale problematické napojení na krajskou silnici

O další rozšíření sítě prodejen usiluje obchodní řetězec Lidl v Litovli, kde by pobočka mohla vzniknout v Nádražní ulici. Podle starosty města Viktora Kohouta probíhají jednání s vlastníky potřebných nemovitostí, další klíčovou podmínkou je...

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Litovel

Štítky Příroda, strom, kácení, Smetanovy sady, Litovel, buk, lípa, Tomáš Garrigue Masaryk, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Jan Opletal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mohutný buk u litovelského gymnázia padl. Nemocný strom nahradí lípa velkolistá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.