Počasí dnes21 °C, zítra27 °C
Neděle 7. července 2024  |  Svátek má Bohuslava
Bez reklam

Litovli se nelíbí, jak pokračuje příprava protipovodňových opatření. Bude jednat s krajem

Vedení Litovle není spokojené s tím, jak postupuje příprava protipovodňových opatření. V roce 1997 zde tisíciletá povodeň napáchala stamilionové škody, velká voda přišla do Litovle i o osm let později a také rok na to. Situaci chce řešit s krajem.

"Realizace klasických protipovodňových opatření běží, i když pomalu. Povodí Moravy má nachystaný projekt. Podmínkou je, aby město Litovel mělo vykoupené pozemky. Jde asi o 200 pozemků za 60 milionů korun. Zastupitelstvo rozhodlo výkupy zahájit a je nasmlouvaná firma, která bude vše zajišťovat," uvedl místostarosta Litovle Lubomír Broza (SNK).

Současná situace však podle něho realitním transakcím příliš nenahrává. "Covidové období znesnadňuje komunikaci s geodety, odhadci a vlastníky pozemků, ceny pozemků navíc letí nahoru," podotkl.

Rapotín, Vikýřovice a Petrov nad Desnou proti padesátileté vodě chrání opatření za 375 milionů

Obyvatelé Rapotína, Vikýřovic a Petrova nad Desnou na Šumpersku budou lépe chráněni před povodněmi. Protipovodňová opatření, jako jsou revitalizovaná ramena říčky Desné, biotopy nebo ochranné hráze a zídky, přišla na 375 milionů korun.

Opatření zabrání jen dvacetileté vodě

Na město se před časem obrátilo Povodí Moravy, že mu projekt protipovodňových opatření Litovle převede. "Na tuto nabídku město nepřistoupilo. Nelíbí se nám, že navržená protipovodňová opatření řeší dvacetiletou vodu. Předpokládali jsme, že vložené investice by měly město ochránit před větší povodní," stěžoval si místostarosta.

Radnice proto zahájila jednání s Olomouckým krajem, aby zastřešil přípravu protipovodňových opatření blízkých přírodě. "Smyslem je zpomalit povodňovou vlnu a rozprostřít vodu v krajině. Stejnou cestou šlo například Povodí Desné," dodal místostarosta.

Katastrofální povodeň zasáhla Litovel a celou Moravu na začátku července v roce 1997. Po celé Moravě si voda vzala 49 životů. V březnu 2005 pak do Litovle přišla dvacetiletá povodeň a v dubnu 2006 další vlna záplav. 

Boční víceúčelová nádrž Skalička není definitivním rozhodnutím, tvrdí vedoucí Zbrašovských aragonitových jeskyní

Zásadní nedostatky má podle vedoucí správy Zbrašovských aragonitových jeskyní Barbory Šimečkové analýza, která posuzovala varianty plánovaného vodního díla Skalička na Hranicku. Multikriteriální rozbor situace vypracovaný několika vědeckými...

Podmínkou je výkup pozemků

Povodí Moravy kritiku odmítá. "Stavební uspořádání historické části města neumožňuje opatření, která by centrum Litovle dokázala chránit před většími povodněmi," tvrdí mluvčí Povodí Petr Chmelař.

Proto je klíčovým prvkem obtokové koryto kolem Litovle na úroveň stoleté povodně, proti kterému město podle Chmelaře nemělo námitky. Podmínkou jsou ovšem dokončené výkupy pozemků. 

"Nově navrhovaná přírodě blízká opatření v povodí nad Litovlí mohou nástup povodně zpomalit, kulminační průtoky v Litovli však nesníží. Protipovodňová opatření Litovle totiž musí být navržena i na povodně zimní či jarní, kdy je půda zmrzlá a vegetace nemá na zpomalení povrchového odtoku a vsakování vliv, a na kombinaci tání sněhové pokrývky s dešťovými srážkami," vysvětlil Chmelař.

Olomoucký Rejnok už má koleje v obou směrech. Hotový bude v červenci

Most přes řeku Moravu na Masarykově třídě v Olomouci má již tramvajové koleje v obou směrech. Stavbaři nyní práce přeruší až do začátku září, kdy začnou rozebírat takzvané úvraťové obratiště tramvají u vrchního soudu. Stavba mostu, který by měl...

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky protipovodňová opatření, kritika, výkupy, radnice, Litovel, Povodí Moravy, protipovodňová ochrana, povodeň, pozemek, Povodí Moravy (státní podnik), Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Litovli se nelíbí, jak pokračuje příprava protipovodňových opatření. Bude jednat s krajem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.