Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

V Litovli by mohl vzniknout Lidl, řeší se ale problematické napojení na krajskou silnici

O další rozšíření sítě prodejen usiluje obchodní řetězec Lidl v Litovli, kde by pobočka mohla vzniknout v Nádražní ulici. Podle starosty města Viktora Kohouta probíhají jednání s vlastníky potřebných nemovitostí, další klíčovou podmínkou je vhodné vyřešení automobilového provozu v místě. To musí schválit dopravní inspektorát.

Nový supermarket v Litovli ještě nemá konkrétnější obrysy, o úvodních informacích k výstavbě obchodu hovořili zástupci města na listopadovém setkání s občany. „Zatím je to velká neznámá. Lidl má záměr vybudovat prodejnu v areálu MJM v Nádražní ulici. Jednali s majiteli těchto objektů, tam by to mělo být v pořádku. Prostory by získali formou demolice, to místo je pro ně strategické,“ nastínil k možnému vývoji oblasti se zemědělskými halami a penzionem starosta Litovle Viktor Kohout (SNK).

Podle něj je předpoklad otevření tohoto obchodu v roce 2024, podmínkou je ale projekt vhodného napojení na ulice Dukelská či Palackého, které jsou částí krajské silnice II/449. „Varianty napojení na krajskou komunikaci jsou tam problematické. Lidl teď o tom musí jednat a je třeba možné, že nakonec kvůli tomu prodejna v tomto místě vůbec nebude,“ upozornil litovelský starosta.

„Dopravní inspektorát Olomouc se zabývá záležitostí související s výstavbou nové prodejny v Litovli. Vše je zatím ve fázi plánování,“ potvrdila mluvčí Policie ČR Petra Vaňharová.

Litovli se nelíbí, jak pokračuje příprava protipovodňových opatření. Bude jednat s krajem

Vedení Litovle není spokojené s tím, jak postupuje příprava protipovodňových opatření. V roce 1997 zde tisíciletá povodeň napáchala stamilionové škody, velká voda přišla do Litovle i o osm let později a také rok na to. Situaci chce řešit s krajem.

Jedním z řešení, které by umožnilo na frekventovaný průtah městem napojit parkoviště vyhledávané prodejny, by byl podle starosty i rondel. „Křižovatka v tomto místě v současnosti není ideální, vyřešil by to kruhový objezd, ale to je náklad okolo jedenácti milionů a další vyjednávání. Zatím se o tom nemluvilo, ale třeba se to ještě vrátí do hry,“ zmínil Kohout.

Obchodní společnost Lidl rozšiřuje počet svých prodejen v Olomouci i na dalších místech v regionu. V okolí Litovle jsou již zavedené pobočky mimo krajské metropole také v nedalekém Uničově, Šternberku či v Mohelnici. „Obecně platí, že společnost Lidl stále hledá vhodné lokality k výstavbě a provozování svých prodejen,“ říká mluvčí společnosti Tomáš Myler.

„Vím, že pokud tady vznikne Lidl, tak to ochromí další podniky, které tady jsou. Ať už je to Tesco nebo zejména drobní podnikatelé, které to asi značně poškodí. Musíme si přiznat, že je to populární obchod, i když řada lidí na ně třeba na sociálních sítích nadává. Na druhou stranu tam najde spousta lidí práci a pro většinu obyvatel to zvýší občanskou vybavenost například také pro oblast Unčovic nebo Chořelic,“ míní starosta Kohout.

Šternberk nabízí hektarový pozemek pro výstavbu. Zájemce musí zajistit kompletní infrastrukturu

Město Šternberk oznámilo záměr prodat pozemek o výměře takřka 10 tisíc metrů čtverečních, parcela by měla sloužit pro výstavbu rodinných domů. Nový majitel však musí do území nedaleko šternberské nemocnice zainvestovat a na své náklady zde...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto peak.cz

Štítky obchod, bydlení, Lidl, prodejna, parkování, doprava, Litovel, Olomouc, stavba, Tesco, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

V Litovli by mohl vzniknout Lidl, řeší se ale problematické napojení na krajskou silnici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.