Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

FOTOGALERIE: Vítr shodil stromy na vlak, u Červenky na auto. Tři zranění. Hasiči mají přes dvě stě třicet zásahů

, aktualizováno 30. ledna 2022, 22:31

Kvůli silnému větru hasiči v Olomouckém kraji vyjížděli k více než 230 zásahům. Většinou šlo o popadané stromy nebo poškozené střechy. Ve Dzbelu na Prostějovsku stromy spadly na osobní vlak a na Olomoucku na automobil. Tři lidé jsou zranění. V Radslavicích na Přerovsku vítr komplikoval zásah u požáru střechy rodinného domu.

FOTOGALERIE: Silný vítr zaměstnal hasiče

Neděle, 30. ledna 2022, 17:21

FOTOGALERIE: Silný vítr zaměstnal hasiče
Silný vítr zaměstnal hasiče

"Kvůli silnému větru máme 27 událostí. Převážně jde o spadlé stromy. Zasahujeme na severu kraje, na Zábřežsku, Lošticku, Šumperku a směrem k Jeseníku. Jednotky jsou u zásahů také na Hranicku a Olomoucku. Došlo i k drobným dopravním nehodám, vše zatím bez zranění," uvedl dopoledne mluvčí hasičů Radek Buryánek.

V poledne již hasiči měli přes stovku zásahů. "Evidujeme 110 výjezdů. Jedná se o spadené stromy na komunikaci, došlo i k pádu stromů na automobily a na vlak v obci Dzbel. Evakuovali jsme dva cestujících a personálu vlaku. Utrhl se také plech a fasáda domu v ulici Bartošova v Přerově. Došlo také k uvolnění plechů na několika střechách v Olomouci, na Přerovsku a Prostějovsku," sdělil mluvčí hasičů. Po 17. hodině se už počet výjezdů dostal na číslo 230.

U Červenky na Olomoucku spadl strom na auto. Zranili se tři osoby středního věku. Pro zraněného řidiče letěl vrtulník. "Naštěstí měl jen otřes mozku, vrtulník ho přepravil na traumacentrum do Olomouce k vyšetření. Spolujezdci, muž a žena, měli lehká zranění," uvedla mluvčí záchranné služby Lucie Mikisková.

Poškozený strom byl příčinou nehody také Hranicku. "Situace se stabilizuje a jednotky vyřešily všechny nahlášené mimořádné události," sdělil před desátou hodinou večer mluvčí hasičů.

Požár střechy komplikoval silný vítr

Čtyři jednotky hasičů zasahovaly kromě toho u požáru střešní konstrukce rodinného domu v Radslavicích na Přerovsku.

"Na místě byly dvě profesionální jednotky z Přerova a Lipníka nad Bečvou a dvě dobrovolné jednotky z Radslavice a Oseka nad Bečvou. Nasazena byla i výšková technika a probíhalo rozebírání zasažené střechy. Zásah komplikoval silný vítr," řekl mluvčí hasičů. Škoda je 4 miliony korun.

V Olomouckém kraji přibylo požárů, hasiči však zachránili dva tisíce lidí

V Olomouckém kraji loni přibylo požárů, hasiči jich zaznamenali 900, o zhruba sedmdesát víc než předchozí rok. Zemřelo při nich šest lidí, téměř 2 tisíce lidí však hasiči zachránili a více než 1700 jich evakuovali. Celkový počet událostí, ke...

Nárazy větru až 25 metrů za sekundu

Podle meteorologů byly dnes nárazy větru silnější v ranních hodinách, na Šeráku v Jeseníkách byla nejvyšší hodnota nárazu větru naměřena před čtvrtou hodinou, kdy přesahovala sto kilometrů v hodině.

"V Olomouckém kraji na otevřených místech a v horských polohách foukalo kolem 25 metrů za sekundu v nárazech, nejvyšší hodnotu jsme zaznamenali ve 03:50 na Šeráku, kdy to bylo v nárazech 29 metrů za sekundu," řekl Tomáš Ostrožlík z ostravského pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

Silný vítr mohou pocítit lidé i v nižších oblastech, například na stanici Luká v nadmořské výšce 500 metrů nad mořem dosahovaly nárazy větru kolem 23 až 25 metrů za sekundu. Větrné počasí by mělo být celý den, vítr by měl ustávat až ve večerních hodinách.

Do civilu po 42 letech. Šumperští hasiči se dojemně loučili s usměvavým rekordmanem

S kolegy a kamarády ze šumperské stanice se rozloučila jedna z ikon hasičského sboru - Zdeněk Pikl. Své celoživotní poslání profesionální pomoci lidem v těžkých situacích ukončil po 42 letech a 134 dnech služby. Při odchodu do civilu zavzpomínal...

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor, Policie ČR, FB Město Zábřeh

Štítky vítr, hasiči, stromy, škody, požár, Radslavice, Olomoucký kraj, strom, střecha, úraz, Červenka, okres Přerov, okres Prostějov, Šumperk, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Vítr shodil stromy na vlak, u Červenky na auto. Tři zranění. Hasiči mají přes dvě stě třicet zásahů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.