Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Polovina lamp veřejného osvětlení v Olomouci je na odpis. Výměna přijde na 350 milionů

Více než polovina lamp veřejného osvětlení v Olomouci je už výrazně za hranicí své životnosti a bude je nutné v příští letech vyměnit za moderní typy svítidel. Přijde to na 350 milionů korun. Technické služby nyní například mění více než dvě stovky starých lamp za nová LED svítidla na rušné výpadovce z Olomouce na Ostravu.

"Z našich analýz vyplývá, že potřebujeme investovat přes 350 milionů korun do modernizace veřejného osvětlení," řekl primátor Miroslav Žbánek (ANO). Veřejné osvětlení v Olomouci čítá zhruba 16 tisíc svítidel, stáří poloviny z nich přesahuje 40 let. Životnost lamp se přitom pohybuje mezi deseti až 20 lety. 

Zastaralá je také kabeláž. "U kabeláže je životnost 30 let, velká část natažených kabelů má ale přes 50 let," upozornil Žbánek. V minulých desetiletích se do modernizace veřejného osvětlení investovalo pouze několik milionů ročně, přičemž potřebná částka se pohybuje mezi 17 až 20 miliony korun.

"Nezačít teď s postupnou obměnou, tak bychom se dostali do problémů s obrovskou energetickou náročností," varoval primátor. Radnice za elektrickou energii pro veřejné osvětlení platí ročně několik desítek milionů korun, přičemž cena elektřiny v poslední době výrazně roste. U starých lamp navíc hrozí časté výpadky.

Nové LED lampy mají výrazně nižší spotřebu

Radnice chce postupnou obnovu veřejného osvětlení financovat z úspor energií, kterých město dosáhne díky instalaci moderních LED svítidel. Oproti klasickým výbojkám mají výrazně nižší spotřebu. "Město by vynakládalo zhruba konstantní částku na celkovou energii, ale z úspor souvisejících s modernizací bychom financovali výměnu jednotlivých osvětlení. Není v reálných možnostech města vynaložit částky v řádu stovek milionů korun," přiznal Žbánek.

Nad ozdobnými částmi mostu Rejnok visí otazník. Kvůli dražším pracím i materiálu

Přebudování části Masarykovy třídy v Olomouci pokročilo do závěrečné fáze, finišuje také stavba mostu zvaného Rejnok. Ozdobou zvlněného reliéfu se má v následujících měsících stát slavnostní osvětlení. Komplikací jsou však klempířské prvky, které...

Ředitel Technických služeb města Olomouci Pavel Dostál řekl, že podél výpadovky na Ostravu vedoucí po Tovární a Lipenské ulici bude do konce března modernizováno 225 lamp veřejného osvětlení. 

"Technické služby spravují pro město 16 tisíc světelných bodů, v tuto chvíli je jich za moderní světla vyměněno do pěti procent. Čeká nás ještě spousta světel, která musíme vyměnit. Letos v tomto projektu chceme pokračovat," řekl Dostál, podle kterého by část nákladů na modernizaci veřejného osvětlení v Olomouci mohly pokrýt dotace.

Nové LED lampy mají výrazně nižší spotřebu než dosud používané sodíkové výbojky. Stará světla mají příkon 270 wattů a nová maximálně 50 wattů. Intenzitu LED osvětlení lze navíc regulovat podle hustoty automobilového provozu.

Olomouc připravuje výkup pozemků pro finální prodloužení tramvajové trati ke Slavonínu

Výstavba tramvajové trati na Nových Sadech se přiblížila finální fázi, hotovo by mělo být na podzimu tohoto roku. Pomalu se začíná vyjasňovat situace i pro další etapu, která má za cíl prodloužit trať o dalšího půl kilometru až ke Slavonínu....

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky veřejné osvětlení, životnost, výměna, spotřeba, energie, Olomouc, lampa, svítidlo, Ostrava, Miroslav Žbánek, ANO 2011, Pavel Dostál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Polovina lamp veřejného osvětlení v Olomouci je na odpis. Výměna přijde na 350 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.