Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Noční cesta dílů z Prahy a pomoc z Rakouska. Lanovka na Kraličáku opět jede

Poškození trafostanice na dva dny zastavilo moderní lanovku ve skiareálu Kraličák na Šumpersku. Podle energetické společnosti ČEZ došlo v pondělí pouze k asymetrii napětí v síti, která nevybočila z daných norem. Pracovníci horského střediska se však po této energetické poruše museli pustit do technologicky náročné opravy i ve spolupráci s odborníky z Rakouska. Od středečního rána je šestisedačková dráha opět v provozu.

Lyžařské středisko Kraličák nedaleko Starého Města pod Sněžníkem se ocitlo v pondělí okolo jedenácté hodiny bez dodávky elektrické energie. Výpadek postihl také okolní obce. „V této oblasti skutečně došlo k poruše na dvou linkách vysokého napětí z rozvodny Hanušovice, bez proudu bylo od 11:00 zhruba 2300 zákazníků, část z nich přibližně hodinu a část něco přes dvě a půl hodiny. Příčinu poruchy zjišťujeme. Následkem poruchy byla asymetrie napětí, což však neznamená přepětí v síti, ale snížení a následné zvýšení napětí, ovšem v toleranci, na které jsou dimenzovány přístroje instalované do sítě," uvedl mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Zatímco se vše vracelo po poruše na elektrické síti k normálu, zánovní lanová dráha s označením D-line už se v běžném režimu nerozběhla. „Při druhém pokusu o nahození elektřiny dodavatelem došlo k přepětí v sítí a následně k vyhoření agregátu trafostanice,“ informovali zástupci horského areálu Kraličák.

Pracovníkům střediska se ještě podařilo rozjet moderní zařízení v nouzovém režimu a bezpečně evakuovat ze sedaček okolo dvou stovek lidí bez nutnosti zásahu záchranných složek. Následoval třicetihodinový pracovní maraton na opravě lanové dráhy.

Zničená trafostanice zastavila moderní lanovku na Kraličáku. V sedačkách bylo 200 lidí

Se dvěma stovkami lidí se zastavila v pondělí moderní šestisedačková lanovka v horském areálu Kraličák na Šumpersku. Lyžaře se podařilo během půlhodiny dostat na zem díky záložním bezpečnostním systémům. Poruchu způsobila zničená trafostanice,...

Po odpolední demontáži poškozených částí vyrazil o půlnoci náklad s novou trafostanicí z Prahy na Šumpersko. V úterý okolo 15. hodiny se již podařilo připojit doručené moduly k síti a za účasti inženýrů od rakouského výrobce lanovky Doppelmayr Wolfurt proběhla diagnostika zničených součástí. „Bylo zjištěno 23 vážných poruch způsobených přepětím v síti. Proběhly opravy našimi lanovkáři pod vedením náčelníka lanových drah a v synergii s Doppelmayr vzdáleným připojením,“ přiblížila mluvčí areálu Vladimíra Mrázová s tím, že mezi provedené úkony patřila například výměna zničených bleskojistek nebo oprava přepěťové ochrany trasy.

V podvečer už byla lanovka opět funkční. „16:30 testy spuštění lanovky, úspěšný rozjezd, 18:00 Pivo a zasloužený odpočinek,“ těšili se zástupci střediska na sociálních sítích.

Středisko, které denně navštěvuje okolo 800 až tisíce lidí, bylo pak od středečního rána znovu v plném provozu. „Bez absolutního nasazení všech zúčastněných a nadstandardní obětavosti by nebylo možné zprovoznit toto sofistikované zařízení v tak krátkém čase. Moc děkujeme,“ uzavřela mluvčí Mrázová.

Lanovka v Přemyslově se znovu rozjela, příčinou poruchy byl pokles tlaku dusíku v brzdách

V lyžařském středisku v Přemyslově na Šumpersku se dnes ráno rozjela lanovka, na která v neděli kvůli technické závadě uvízlo 130 lyžařů. Závadu se podle provozovatele střediska podařilo objevit, šlo o pokles tlaku dusíku v systému provozní...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Horský areál Kraličák

Štítky Lanovka, lanová dráha, Skiareál, lyžaři, zima, sníh, lyžování, Kraličák, Šumpersko, Rakousko, Praha, oprava, ČEZ, okres Šumperk, Staré Město, Hanušovice

Noční cesta dílů z Prahy a pomoc z Rakouska. Lanovka na Kraličáku opět jede  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.