Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Střechu šaten zimního stadionu v Prostějově obsadí solární elektrárna. Projekt přijde na 400 tisíc

Po Sportcentru by v Prostějově také zimní stadion mohl část své spotřeby pokrýt čistou energií. Město uvažuje o tom, že by na střechu nových šaten umístilo fotovoltaickou elektrárnu. Radnice chce získat dotace, protože jen projekt vyjde téměř na 400 tisíc korun. Solární panely by mohly mít výkon až 130 kW.

Prostějovská radnice uvedla, že již začala hledat dotace, které by s instalací fotovoltaické elektrárny u zimního stadionu pomohly.

"Například Olomoucký kraj připravuje pro letošní rok dotační program Smart region. Splnění podmínek pro čerpání financí z tohoto programu na realizaci fotovoltaiky na šatnách zimního stadionu sice nepředpokládáme, nicméně se domníváme, že bychom měli být jako město připraveni získat finance z jiných zdrojů. Podmínkou je mít projektovou dokumentaci,“ vysvětlil náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil (Pévéčko).

Magistrát již požádal společnost ČEZ o cenovou nabídku na zpracování projektu. Nabídka je na 387 tisíc korun. "Projektovou dokumentaci na instalaci by město mělo mít k dispozici," dodal investiční náměstek primátora Prostějova Jiří Rozehnal (ANO).

Radní již částku odsouhlasili, projekt by měl být hotový ještě letos. Na střeše šaten u zimního stadionu půjde o fotovoltaickou elektrárnu o špičkovém výkonu 130 kWp. První solární elektrárna v Prostějově na střeše Sportcentra má výkon 29,16 kWp.

Olomoucký kraj chce mít na střechách některých svých budov solární panely

Olomoucké hejtmanství zvažuje stavbu fotovoltaických elektráren a energeticky úsporná opatření na zhruba třech desítkách svých budov. Projekty si vyžádají investici 90 až 150 milionů korun, návratnost je 15 let. Krajský úřad chce získat dotace z...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky fotovoltaické panely, solární elektrárna, šatny, zimní stadion, sportcentrum, ekologie, Prostějov, projekt, šatna, Jiří Pospíšil, ČEZ, Olomoucký kraj, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Střechu šaten zimního stadionu v Prostějově obsadí solární elektrárna. Projekt přijde na 400 tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.