Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

Realiťák roku Adam Šimoník: Olomoucký trh s bydlením prochází testem maximální ceny

Náročná cesta k vlastnímu bydlení by se mohla zájemcům o koupi nemovitosti ještě více zkomplikovat. Podle olomouckého realitního makléře Adama Šimoníka je za zpomalením bytové výstavby také tragická délka stavebního řízení, další překážkou budou nové regulace hypotečních úvěrů, které začnou platit od dubna. „Olomoucký realitní trh momentálně prochází jakýmsi finančním testem, kolik je schopen zájemce o koupi avizované nemovitosti zaplatit,“ říká specialista, který v lednu podruhé získal titul Realiťák roku v celostátní anketě hodnocené odbornou porotou.

V Olomouckém kraji podle statistik poklesla bytová výstavba oproti loňskému roku o dvanáct procent. Jak se to projeví na realitním trhu?

Aktuální legislativa spjatá s délkou stavebního řízení v ČR je doslova tragická. Již několik let se tak Česká republika potácí na chvostu ve společnosti zemí třetího světa. Statistika průměrné doby stavebního řízení z posledních let, do kterého jsou zahrnuta i různá povolení, je v průměru 240 dní. Tato problematika pak razantně ovlivňuje bytovou výstavbu i v Olomouckém kraji. Nemovitosti jsou dlouhodobě nedostatkovým zbožím, což se projevuje enormním nárůstem cen za minulý rok, a to v průměrů o 22 procent.

Liší se situace v Olomouci, kde se bytů staví nejvíce, v porovnání s dalšími městy kraje?

Všechna města našeho kraje se potýkají se stejným problémem, a to je nedostatek bytů nebo domů, které jsou poptávány ze strany široké veřejnosti za účelem vlastního bydlení. V návaznosti na tento problém z posledních let jsou zájemci o své bydlení nuceni k migraci z Olomouce do okolních menších měst jako je například Šternberk nebo Uničov, kde jsou nemovitosti i přes jejich aktuální nedostatek na realitním trhu cenově dostupnější.

Přes šest milionů za dvoupokojový byt v Přerově? Zájemci volají nepřetržitě, říká developer

Třípokojový byt v Přerově za osm milionů a 2+kk za šest? Nedaleko městského fotbalového stadionu a plaveckého bazénu začala výstavba bytového domu, který má přinést vyšší standard bydlení. Ceny bytů vzbudily ohlas a rozpaky na sociálních sítích,...

Dochází k nebývalému nárůstu úrokových sazeb u hypotečních úvěrů. Jak to mění situaci zájemců o nemovitosti?

Ve srovnání s únorem minulého roku, kde jsme byli prostřednictvím našeho finančního centra schopni zájemcům o koupi nemovitosti zajistit velice zajímavé a výhodné úrokové sazby pohybující se okolo 1,89 procenta jsme se aktuálně v závislosti na poslední regulaci ze strany ČNB vyšplhali na úrokové sazby pohybující se okolo čtyř procent. Možnosti a podmínky zajištění hypotečního úvěru se tak pro mnohé kupující stávají nejen nevýhodné, ale také nedostupné.

Situace se má ale ještě zkomplikovat.

Ano, milníkem je blížící se datum 1. dubna 2022, od kterého Česká národní banka plánuje další regulace ukazatele DTI (debt-to-income ratio), což vyjadřuje celkový dluh žadatele o hypotéku vyjádřený v násobcích jeho čistého ročního příjmu a ukazatele DSTI (debt-service-to-income ratio), který značí poměr mezi celkovou výší měsíčních splátek dluhu žadatele o úvěr a jeho čistým měsíčním příjmem. V návaznosti na tyto úpravy očekávám další pokles segmentu o zhruba 25 procent z řad uchazečů o vlastní bydlení, kteří již na hypotéku nedosáhnou. Důležitým faktorem z posledních měsíců je také enormní nárůst inflace, která nutí klienty s hotovostí investovat své peníze do komodit, které jsou schopny minimálně udržet hodnotu peněz. Touto komoditou se velice často stávají právě investiční byty určené k pronájmu.

Projevuje se to v realitních kancelářích citelným nárůstem zájmu o zprostředkování nájemního bydlení?

Vzhledem k aktuální situaci, kde i byty k pronájmu se pomalu také stávají nedostatkovým zbožím na poli realitního trhu a míry inflace, dochází ke zdražení a navýšení požadovaného měsíčního nájemného ze strany majitelů bytů. Dalším faktorem je také fakt, že ten, kdo v současnosti na hypotéku nedosáhne, musí řešit svoji bytovou potřebu prostřednictvím pronájmu. U cen nájemného eviduji za rok 2021 drobný narůst okolo sedmi až deseti procent. Nejkomplikovanější měsíce, kdy sehnat bydlení v Olomouci jsou pak měsíce srpen a září, kdy do Olomouce přijíždí tisíce nových studentů Univerzity Palackého, kteří hledají bydlení na dobu svého studia v Olomouci.

Kvůli vysoké poptávce developer zdvojnásobil první etapu bytového projektu Šantovka v Olomouci

Kvůli vysoké poptávce rozšířila developerská skupina Redstone první etapu svého projektu Šantovka Living. Místo dvou bytových domů postaví u soutoku řeky Moravy a Mlýnského potoka v Olomouci čtyři domy. Téměř sedmdesátka bytů se již začala...

Jaká je aktuálně zhruba prodejní cena za metr čtvereční bytu v novostavbě v Olomouci?

Olomoucký realitní trh momentálně prochází jakýmsi finančním testem, kolik je schopen zájemce o koupi avizované nemovitosti zaplatit. Ceny metru čtverečního u cihlových a panelových bytů se občas přibližují i cenám v novostavbě. Aktuální ceny novostaveb v Olomouci se tak mohou pohybovat od 80 tisíc až do 100 tisíc korun za metr čtvereční. Pomalu, ale jistě se přibližujeme cenám v Praze.

Zájem o koupi nemovitostí je i přesto stále značný?

Enormní míra poptávky i nadále několikanásobně převyšuje aktuální nabídku nemovitostí v Olomouci a jejím blízkém okolí. Volné byty v nabídce jsou pak většinou nabízeny stranou překupníků. Nemovitost koupí „výhodně“ na počátku celého projektu a následně ji přeprodají za účelem výdělku po dokončení celého projektu.

Adam Šimoník o vítězství v anketě Realiťák roku
„Celý projekt prestižní ankety Realiťák Roku je postavený především na odbornosti účastníků této celorepublikové soutěže. Celkové hodnocení vychází z vědomostních a odborných testů a vypracovaných studií rozdělených na kategorii právní, technickou, marketingovou a finanční. Nedílnou součástí hodnocení jsou také reference a hlasy od klientů, počet získaných certifikátů a účast na školeních za uplynulý rok. V neposlední řadě jedním z kritérií, která ovlivní celkové hodnocení je také počet zrealizovaných obchodů za daný rok. Na vše dohlíží odborná porota rozdělená do čtyř týmů. Porota následně hlasuje o vítězi na základě prověření nejen vědomostí a odbornosti soutěžících, ale také celkového přístupu na základě mystery shoppingových prověrek. Vítězové jsou rozdělení do několika kategorií, a to celkový vítěz, kde jsem byl zvolen Realiťákem Roku v rámci celé ČR v roce 2019 a následně za uplynulý rok 2021. A dále do kategorie vítěze kraje a okresu, kde jsem v obou případech zvítězil již potřetí v řadě.“
Jeseník rozjíždí projekt družstevního bydlení. Lidem chce zajistit nižší cenu

Město Jeseník zahájilo takzvané předběžné tržní konzultace o projektu dostupného družstevního bydlení, ve kterém chce lidem zajistit nižší cenu bytů. Pilotní projekt zahrnuje zhruba padesátku bytů například pro mladé rodiny s dětmi.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Realiťák roku

Štítky bydlení, byty, nemovitosti, realitní makléř, Olomouc, Šternberk, Uničov, Olomoucký kraj, nemovitost, hypoteční úvěr, Česko, Česká národní banka, Univerzita Palackého v Olomouci, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Realiťák roku Adam Šimoník: Olomoucký trh s bydlením prochází testem maximální ceny  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.