Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Manželé ze Samotišek odložili důchod a vrátili se k šití vlajek. Poptávka po ukrajinské je obrovská

Obrovská poptávka po ukrajinských vlajkách zkřížila plány manželům Mikulkovým ze Samotišek u Olomouce. Šitím vlajek se živí od roku 1992, místo plánovaného důchodu však znovu usedli k šicím strojům. Jejich ukrajinské vlajky jsou na stožárech okolních obcí, vlajku ušili také pro Univerzitu Palackého v Olomouci.

"Chtěli jsme s šitím vlajek už skončit, když vypuknul konflikt, zájemce jsme zpočátku dokonce odmítali s tím, že už nešijeme. Ale těch lidí a toho volání bylo tolik, tak jsme si řekli, ještě tohle a pak opravdu končíme," řekla dvaasedmdesátiletá Věra Mikulková

"Když jsme viděli, jak pořád volají, bylo nám to hloupé," doplnil její manžel Josef Mikulka. Speciálních látek pro výrobu vlajek mají zatím dostatek, zásobovali se rolemi od dodavatele v České Třebové.

Lidé mají zájem nejčastěji po vlajkách o rozměrech 100 krát 150 centimetrů, firmy a větší instituce žádají hlavně vlajky na stožáry o rozměrech 140 krát 210 centimetrů. "Ukrajinskou vlajku chce teď každý, ať jsou to soukromníci, jednotlivci, školy. Byl tady nedávno pán ze stavební firmy, kde má kolegy Ukrajince. Chtěl jim udělat radost a vlajku chtěl vzít do práce," uvedl Josef Mikulka.

Do Olomouckého kraje přijíždí stovky uprchlíků z Ukrajiny. Rodiny s dětmi hledají ubytování

Do Olomouckého kraje již přijely stovky uprchlíků z Ukrajiny, zejména rodiny s dětmi hledají ubytování. Kraj zřídil asistenční centrum pomoci, města uvolňují peníze a probíhají desítky sbírek. Dvě maminky s malými dětmi, matka se sedmnáctiletým...

Třetí největší vlna zájmu o určitou vlajku

Ukrajinské vlajky nyní vlají téměř všude, jen po cestě ze Samotišek do Olomouce jsou jich desítky, vyvěšeny jsou například i na kostele Panny Marie Sněžné, na jednotlivých fakultách univerzity, nechybějí ani na domech a budovách úřadů. V Samotiškách si nechaly ušít ukrajinskou vlajku Hlušovice nebo Velká Bystřice.

Manželé se shodují, že od roku 1992, kdy se šitím vlajek zabývají, jde o třetí největší poptávku po určité vlajce. "Na prvním místě to byl zájem o vlajky Evropské unie, to tehdy potřeboval každý. Na druhém místě to byla poptávka po smutečních vlajkách, když zemřel Václav Havel, to už mi tehdy došla i látka. Nyní to je třetí největší vlna, co jsme zažili," řekla Věra Mikulková.

Ušít jednu vlajku trvá hodinu

Role modrých a žlutých látek zaplnily celé první patro domu. Ušít jednu manželé zvládnou za hodinu. Za sebou už mají šití vlajek pro různé státy, obce či spolky, vyšívají také erby a znaky. Ukrajinskou vlajku řadí k těm jednoduchým. 

"Naštěstí ukrajinská vlajka není tak složitá, jsou to jen dvě barvy. Hodně pracná naopak byla vlajka mexická, na které sedí orel na kaktusu, náročná byla i vlajka Peru, pracné jsou i vlajky pro země bývalé Jugoslávie," doplnil Josef Mikulka.

Vlajky odolají jakémukoliv počasí, životnost záleží hlavně na tom, v jak větrné oblasti se nacházejí. "Pokud tedy vichřice nevezme vlajku i se stožárem," podotkla žena.

Pevnost poznání chce představit Ukrajinu. O víkendu pořádá benefiční program pro napadenou zemi

Benefiční program pro celou rodinu Pevnost Ukrajině! chystá na tento víkend Pevnost poznání v Olomouci. Připraveny jsou přednášky, workshopy, výstavy, chemické pokusy, kreativní dílny i promítání dokumentu. Peníze ze vstupného poputují na sbírku...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Luděk Peřina

Štítky Ukrajina, vlajka, výroba, šití, hobby, Samotišky, Olomouc, manželé, Univerzita Palackého v Olomouci, Evropská unie, Václav Havel, Česká Třebová, Peru, starobní důchod, Jugoslávie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Manželé ze Samotišek odložili důchod a vrátili se k šití vlajek. Poptávka po ukrajinské je obrovská  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.