Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Přerov přivítá jaro originální výzdobou. Vzpomene i na Komenského

Přerov se připravuje na dubnové velikonoční svátky. Masarykovo náměstí se zaplní jarními dekoracemi, které vytvoří sami občané. Město také připomene Učitele národů Jana Amose Komenského, od jehož narození uplyne 430 let.

V dubnu vyroste na Masarykově náměstí v Přerově kraslicovník, který mohou občané Přerova pomoci nazdobit. "Čím více kraslic shromáždíme, tím větší možnosti dekorací se nám naskytnou. Když bude ozdob více, rádi je zavěsíme i na hlohy lemující náměstí," uvedla organizátorka akce Lada Galová. Už nyní mohou zájemci nosit své výtvory do Galeria města Přerova na Horním náměstí či do Městského informačního centra na náměstí TGM i na pobočce v Předmostí. "Jméno každého autora se stane součástí venkovní výzdoby," doplnila Galová.

(NE)OBYČEJNÍ: Jihomoravská mistryně 80 let vytváří škrábáním unikátní kraslice

K velikonočním tradicím neodmyslitelně patří zdobení kraslic. Nejinak je tomu ve Vacenovicích na Hodonínsku, kde už téměř osmdesát let chodí lidé z širokého okolí obdivovat výtvory Marie Jakubíčkové. Na vajíčka škrábe tradiční vzory odkazující...

Vyzdobeny budou také autobusové zastávky. Zkrášlí je především výtvory školáků ze základních škol a gymnázií. Zastávky si ozdobí i místní knihovna, středisko volného času, základní umělecká škola a muzeum.

V minulosti se v jarním období zastávky zdobili výtvory s velikonoční tematikou, letos ale přijde změna. "Rozhodli jsme se, že budeme výzdobu věnovat J. A. Komenskému, od jehož narození uplyne v březnu 430 let. Představíme veřejnosti pohled mladých lidí na osobnost a dílo Učitele národů, který učil a žil v Přerově," uvedla Marta Jandová z Kulturních a informačních služeb města Přerov. Výzdoba na zastávkách vydrží od 24. března do 22. dubna.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky Velikonoce, výzdoba, Přerov, Jan Amos Komenský, Marta Verner, jaro, dekorace

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov přivítá jaro originální výzdobou. Vzpomene i na Komenského  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.