Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Určice si na výplaty musely půjčit od místní školy, mají přes osm milionů ve Sberbank. Investice však nezastaví

, aktualizováno 8. března 2022, 21:50

Na výplaty si Určice na Prostějovsku musely půjčit od zdejší školy a s provozem jim na přechodnou dobu pomůže půjčka od jednoho z podnikatelů. Ve Sberbank má obec zmrazených přes osm milionů korun. Nyní vyřizuje meziúvěr, protože nechce rušit plánované investice.

Uzavření Sberbank kvůli ruské invazi na Ukrajinu připravilo horké chvilky Určicím na Prostějovsku. Ze dne na den se obec ocitla bez peněz a bleskově musela řešit, co dál.   

"Na kontě jsme neměli vůbec nic a abychom měli alespoň na výplaty, domluvili jsme se se školou, která nám poslala nějaké peníze z rezervního fondu. Nyní řešíme meziúvěr. Než ho vyřídíme, jeden z podnikatelů nám nabídl na dva měsíce půjčku," popsal krizovou situaci starosta Určic Petr Kouřil.

Nyní už má obec nový účet u české banky, ve Sberbank však stále zůstává zmrazených 8,7 milionu korun. Vzhledem k tomu, že rozpočet obce je 25 milionů, částka není likvidační, ohrožuje však plánované investice.

Komerční banka bude vydávat vklady klientům Sberbank. Požádala policii o hlídání pořádku na svých pobočkách

Česká policie připravuje opatření, která mají zabránit problémům při vyplácení náhrad vkladů klientům Sberbank CZ. Po jednání Ústředního krizového štábu to řekl první náměstek policejního prezidenta Martin Vondrášek. Česká národní banka na...

Hřiště, chodníky, průtah, vybavení dílen

Na letošek měla obec jižně od Prostějova naplánované stavbu multifunkčního hřiště pro mateřskou a základní školu a chodníků u nákupního střediska, dále druhou etapu průtahu obcí a vybavení polytechnických dílen.

"Tyto investice už jsou nasmlouvané a jsou na ně schválené dotace. Pokud bychom je zrušily, o dotace bychom přišli a smlouvy navíc obsahují sankce. Jde o akce, které několik let chystáme, a kdo ví, kdy by na ně opět přišla řada. Proto je nechceme zrušit," vysvětlil starosta Určic.

Téměř devět milionů korun zablokovaných u Sberbank mělo sloužit na spolufinancování investic.

Stamiliony mají u Sberbank Šternberk a Uničov

Určice však nejsou zdaleka jedinou obcí nebo městem v Olomouckém kraji, které se kvůli Sberbank dostaly do potíží. Uničovu zůstalo v bance s vazbami na Rusko více než 100 milionů korun, Šternberku dokonce 125 milionů.

Starosta Šternberka Stanislav Orság (ODS) ubezpečil, že chod města není ohrožen. "Šternberk má své finanční prostředky uložené na účtech u několika bankovních společností a má dostatek peněz na pokrytí běžných výdajů, na plánované investice a velké opravy, a to včetně stavby krytého plaveckého bazénu," oznámil starosta. Aktuálně město podle něho disponuje 230 miliony korun.

Ohrožen není ani chod Uničova. Řešení hledá Svaz měst a obcí České republiky i stát. "Stát by mohl podat pomocnou ruku v rámci nějakého překlenovacího úvěru, zatím shání informace, kolik obcí to postihlo," podotkl starosta Určic Kouřil.

Více než 100 milionů korun zůstalo Uničovu na Olomoucku ve Sberbank, která má vazby na Rusko a po útoku na Ukrajinu zavřela své pobočky a omezila provoz. Chod města není podle starosty nijak ohrožen, Uničov má k dispozici peníze na dalších...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky Sberbank, Určice, účet, půjčka, úvěr, obec, investice, okres Prostějov, peníze, Šternberk, ruská invaze na Ukrajinu, Uničov, Stanislav Orság, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Určice si na výplaty musely půjčit od místní školy, mají přes osm milionů ve Sberbank. Investice však pokračují  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.