Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Část Mohelnice si stěžuje na svoz odpadů. Město chce ještě letos pořídit nové barevné popelnice

Lidé z některých okrajových čtvrtí v Mohelnici si stěžují na svoz odpadů a nepořádek okolo kontejnerů. Radnice chce ještě letos pořídit nové barevné popelnice na tříděný odpad a upravit svoz, čeká akorát na dotace. Tisíce nových nádob na tříděný odpad již dostávají například obyvatelé nedalekého Zábřehu a okolních obcí.

"Stav odvozu odpadu, plastů a papíru, v Podolí je katastrofální. Přibývají nové rodinné domy, s nimi noví obyvatelé a například u krásně restaurované tvrze se vrší kolem plných kontejnerů odpad. Někdy v létě loňského roku probleskla zpráva, že v případě zájmu by k rodinným domům mohly být přiděleny kontejnery na plasty a papír, ale stále se čeká," stěžoval si nedávno na radnici v Mohelnici jeden z obyvatel Jiří Zajíček.

Podle něho nedaleký Zábřeh podobný projekt už nastartoval a tamní obyvatelé přivítali. "Nestálo by za úvahu, zda by si občané Podolí, kteří by měli zájem, nemohli nádoby koupit za své, a město by jen zajistilo odvoz ve stanovené dny," žádal Zajíček.

Obce ze Šternberska převzaly kontrolu nad likvidací odpadů. Sváží si ho samy

Obce ze Šternberska na Olomoucku začaly svůj komunální odpad likvidovat vlastními silami. Jednadvacet samospráv vytvořilo novou společnost, která v lednu začala odpady svážet. Obce tak chtějí mít lepší kontrolu nad cenami a samotnou likvidací...

Barevné popelnice by lidé mohli dostat v září

Starosta Mohelnice Pavel Kuba (Mohelnická demokracie) připustil, že situace v Podolí není dobrá. Situaci vyřeší nový systém, lidé dostanou barevné popelnice na třídění. "Čekáme na vyhlášení dotací z evropských peněz, které mají zpoždění. Avizovaný termín je květen tohoto roku, hned druhý den po vyhlášení podáme žádost a může být zahájeno výběrové řízení na dodavatele popelnic," slíbil starosta.

Podle něho bude muset vybraný dodavatel popelnice vyrobit, potřebný čas je zhruba dva měsíce, k obyvatelům města a okrajových částí by se tak nové barevné nádoby mohly dostat někdy letos v září. "Do té doby musíme provést nové výběrové řízení na svoz papíru, plastu, skla a komunálního odpadu. Vše mohlo být zrealizováno již loni, ale dotace vyhlášena nebyla, i když jsme byli ujištěni, že bude," vysvětlil starosta Mohelnice.

Zábřeh rozjel revoluci v odpadech o rok dřív

Nedaleký Zábřeh podobný projekt odstartoval již v roce 2019 přes Mikroregion Zábřežsko. Jde o tisíce nových nádob na tříděný odpad, které získá skoro každý rodinný dům v Zábřehu a okolí. Pilotní fáze projektu se rozjela již loni na podzim.  

"Jde o revoluci v odpadovém hospodářství. Blíží se zákaz skládkování, což výrazně zvedne náklady na likvidaci odpadu. Naším cílem je usnadnit občanům třídění tak, aby na skládkách končilo co nejméně odpadu," potvrdil starosta Zábřehu František John (KDU-ČSL).

Mikroregion Zábřežsko na popelnice získal z Evropské unie dotaci ve výši 85 procent, investice je necelých 16 milionů korun. Do projektu se zapojilo 25 obcí ze Zábrežska.

Obyvatelé Šumperka začali třídit odpad ze svých kuchyní. Jsou první v zemi

Obyvatelé Šumperka začali od začátku května třídit kuchyňský odpad. Podle zástupců radnice je Šumperk prvním městem v České republice, které se do třídění gastroodpadu pouští. Nádoby na gastro odpad již město začalo rozmisťovat v ulicích. Zbytky...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky svoz, odpad, stížnosti, třídění, popelnice, výběrové řízení, Mohelnice, Zábřeh, třídění odpadu, Podolí, Evropská unie, František John, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Část Mohelnice si stěžuje na svoz odpadů. Město chce ještě letos pořídit nové barevné popelnice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.