Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

VIDEO: U Kozlova plameny zasáhly pět hektarů lesa. Na místě bylo patnáct jednotek hasičů

, aktualizováno 20. března 2022, 22:38

S rozsáhlým požárem lesa na Libavé poblíž obce Kozlov dnes odpoledne bojovalo patnáct jednotek hasičů. Plameny zachvátily zhruba pět hektarů lesa, hasiči museli vyhlásit třetí stupeň poplachu. Zásah komplikoval silný vítr a hustý kouř, který snižoval viditelnost. Les hořel také na Přerovsku.

"Požár je v lese v katastrálním území Kozlov. Je vyhlášený 3 stupeň. Rozloha požáru je asi pět hektarů," potvrdil po čtvrté hodině odpoledne mluvčí krajských hasičů Radek Buryánek. Hustý dým byl vidět ze vzdálenosti několika desítek kilometrů. 

Na místě zasahovalo patnáct jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů, všude je kouř. Na místě jsou hasiči ze Staměřic, Dolního Újezdu, Olomouce, Hranic, Doloplaz, Veselíčka, Velkého Újezdu, Potštátu, Lipníku nad Bečvou, Velké Bystřice, Výklek, Hluboček a Oseku nad Bečvou.

V podvečer se hasičům podařilo plameny dostat pod kontrolu, na místě však část jednotek zůstane i přes noc. "Budou dohašovat jednotlivá ohniska například v pařezech," vysvětlil mluvčí hasičů. 

Kromě toho muselo dalších sedm jednotek vyjet k dalšímu požáru lesa o rozloze tři hektary k obci Hlinsko na Přerovsku.

"Likvidaci komplikoval silný vítr, členitý terén a rozšíření do kořenového systému. V obou případech bylo zapotřebí zřídit kyvadlovou dopravu vody," dodal Buryánek.

K rozsáhlému požáru lesa museli hasiči vyrazit také v pondělí odpoledne do oblasti u Jívové na Olomoucku. Šestnácti jednotkám komplikoval zásah silný vítr, plameny krotil také policejní vrtulník s bambivakem. Porost, který byl zasažen ohněm, měl asi 400 krát 400 metrů. Před šestou hodinou odpoledne hasiči dostali požár pod kontrolu.

K rozsáhlému požáru lesa vyrazilo odpoledne šestnáct jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů do oblasti u Jívové na Olomoucku. Situaci komplikoval silný vítr, plameny krotil také policejní vrtulník s bambivakem. Porost, který byl zasažen...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor

Štítky požár, les, hasiči, kouř, Kozlov, vichřice, okres Přerov, Libavá, Olomouc, Dolní Újezd, Hranice, Doloplazy, Velký Újezd

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: U Kozlova plameny zasáhly pět hektarů lesa. Na místě bylo patnáct jednotek hasičů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.