Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Ekosystém na Poděbradech je narušený, varují ochranáři. Mění se pravidla pro rybáře

Kvůli obavám z možného zhoršení stavu vody v jezerech Chomoutov a Poděbrady u Olomouce přistoupila Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky k novým opatřením, podle kterých nesmí rybáři vracet do vody ulovené amury a další velké nedravé ryby. Podle ochranářů by se mohly na jezeře rozmnožit sinice a další škodlivé organismy a dojít i k masivnímu úhynu ryb.

Drtivá většina pozemků oblíbeného rekreačního jezera Poděbrady u Olomouce i nedalekých chomoutovských jezer je ve vlastnictví státu, který je spravuje prostřednictvím Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR). Ta je pronajímá Českému rybářskému svazu. V nové smlouvě od března upravila podmínky hospodaření v těchto revírech. Podle ochranářů došlo k narušení vodního ekosystému. „Stav jezera se několik let zhoršuje, prakticky zcela vymizely veškeré vodní rostliny. Cílem je, aby se stav nezvrhnul v nežádoucí situaci, kdy by voda byla opravdu zdraví škodlivá,“ objasňuje za AOPK ČR vedoucí Správy CHKO Litovelské Pomoraví Jan Vrbický.

Jednou z hlavních příčin je podle analýzy AOPK nevhodná rybí obsádka jezer. Opatření cílí zejména na amury, tolstolobiky a kapry větší než 70 centimetrů. „Jsou tam amuři, kteří konzumují vodní rostliny. Další ryby hledající potravu u dna víří sediment a kalí vodu. Tento stav je potřeba zvrátit,“ konstatoval Jan Vrbický. Podle nových pravidel by mělo dojít k regulaci nedravých ryb v oblasti, a to jejich vylovením a každoroční úpravou zarybňování jezer podle stavu vodních rostlin.

Zatímco dříve museli rybáři kapry nad 70 centimetrů vrátit do vody, nyní už toto pravidlo neplatí. Kapra si mohou odvézt. Amura by pak neměli pustit zpět do vody vůbec. „Jsou tam krásní, velcí kapři a teď se odnosí pryč. Je to bič na rybáře. Hromada lidí už se věnuje sportovnímu rybolovu a nejsou to už takoví masaři. Určitě se ale najdou i takoví, kteří je budou odnášet,“ uvažoval Josef Faltýnek, hospodář místní organizace Olomouc Českého rybářského svazu.

Gigantický sumec na Poděbradech. Málem jsem se vyvrátil, řekl šťastný rybář

Neskutečný zážitek a životní boj s obří rybou přinesl nedělní večer Michalu Staňkovi z Olomouce. Z jezera na Poděbradech se mu podařilo s pomocí přátel vytáhnout gigantického sumce velkého, po změření a zvážení byly míry ohromující - 251 cm a 97...

Trofejních kaprů vážících přes dvacet kilogramů by tak mělo v jezerech postupně ubývat. Hospodář Faltýnek má vůči tvrzení o zhoršení stavu vody pochybnosti. „Nevšiml jsem si, že by tam byly sinice. Každý měsíc se berou na Poděbradech vzorky vody a pořád se tvrdilo, že je tam nejčistší voda v Olomouckém kraji. Koupají se tam lidé, chodí tam rybáři a voda je tam stále dobrá,“ tvrdí.

Agentura ochrany přírody a krajiny čelí řadě dotazů na nové podmínky ze strany rybářů a veřejnosti. V informačním dokumentu ochranáři upozorňují i na rozdíl mezi monitoringem vody pro lidi, který provádí Krajská hygienická stanice, a pro vodní rostliny. „Nejlepší hodnota je u měření KHS splněna mimo jiné, pokud průhlednost vody dosahuje alespoň jednoho metru. Což je ovšem z hlediska vodních rostlin, rostoucích ze dna (v případě Poděbrad průměrná hloubka cca 2 metry) nedostatečné. Rostliny bez světla ze dna vyrůst nemohou, potřebují světlo ke svému životu. Ještě před několika lety byla voda na jezeře Poděbrady jasně průhledná – dno bylo z hladiny pozorovatelné naprosto zřetelně, vyjma občasného zákalu v důsledku koupání v blízkosti pláží, rostliny tak mohly růst ze dna až ke hladině,“ vysvětlují ochránci přírody ve svém sdělení.

Podle Jana Vrbického je tak cílem dostat jezerní ekosystém do vyrovnanějšího stavu. Chráněné přírodní lokalitě by totiž mohlo hrozit nejen výrazné zhoršení kvality vody pro koupání, ale i úhyn velkého množství ryb a dalších živočichů. „V krajním případě by se to mohlo stát. Není to nic neznámého nebo nějaká akademická situace. Přímo na těchto vodách se to stalo, na Chomoutovských jezerech k tomu došlo v 90. letech 20. století. Na Poděbradech byla před několika lety kvalita vody také velmi špatná,“ upozorňuje odborník z AOPK ČR.

Zloději u Čekyně vypustili rybník a ukradli vzácné generační hejno línů

Neznámí zloději vypustili u Čekyně na Přerovsku rybník a ukradli z něj ryby za 30 tisíc korun. Největší škoda je podle přerovských rybářů v tom, že přišli o generační hejno línů určené pro další rybníky, které pěstovali několik posledních let.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Příroda, jezero, koupání, rybolov, rostliny, ryby, ochrana přírody, životní prostředí, Chomoutov, Poděbrady, Olomouc, Česko, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Český rybářský svaz, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ekosystém na Poděbradech je narušený, varují ochranáři. Mění se pravidla pro rybáře  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.