Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Kámen u památníku osvobození v Olomouci připomíná rok 1945, ale i okupaci v roce 1968

Model kamene s informacemi poukazujícími na osvobození města v roce 1945 i okupaci Československa sovětskými vojsky v roce 1968 instalovali u památníku osvobození Rudou armádou v parku nedaleko centra Olomouce členové architektonického studia Ječmen.

Model kamene byl poblíž památníku instalován v době, kdy Rusko už měsíc vojensky útočí na Ukrajinu. Na maketě je stručný nápis "1945 - osvobození, 1968 až 89 - okupace". "Budeme se snažit touto kultivovanou formou otevřít diskusi, jestli už není načase se k tomu postavit čelem," řekl Vojtěch Jemelka ze studia Ječmen.

V původním návrhu kamenného bloku pro rekonstrukci okolí památníku byl text obsáhlejší a měl podle Jemelky interpretovat události v roce 1945 současnou optikou a dát je do souvislosti s rokem 1968. Radní Olomouce tehdy návrh odmítli.

"Jako autoři jsme opakovaně žádali o diskusi, o přizvání historiků a autorit nad podobou textu," podotkl Jemelka.

FOTOGALERIE: Centrum pro uprchlíky v Olomouci zdobí dětské obrázky, vznikly i ukrajinské omalovánky

Asistenční centrum pro uprchlíky v Hanáckých kasárnách v Olomouci zdobí dětské obrázky. Nakreslily je české a ukrajinské děti, aby alespoň trochu potěšily běžence, kteří utíkají před válkou. Pro své ukrajinské kamarády kromě toho české děti...

Je to vlastně guerillová akce

Při rekonstrukci památníku osvobození Rudou armádou byly podle Jemelky doplněny dobové bronzové desky, které odborníci nalezli v archivu. "Z našeho pohledu jsou kontroverzní vzhledem k povaze sdělení. Například provolávají slávu ruským zbraním. Měli jsme proto potřebu doplnit tam informace, jak se na tehdejší událostí díváme z dnešního pohledu," řekl Jemelka.

Památník patří městu, maketa kamene byla instalována bez jeho vědomí. "Je to vlastně guerillová akce. Vzhledem k tomu, že jsme se téma vícekrát marně snažili otevřít, tak chceme touto kultivovanou formou na něj znovu upozornit," dodal Jemelka.

Památník osvobození Rudou armádou byl nedaleko centra Olomouce slavnostně odhalen v červenci 1945 a je jedním z prvních památníků osvobození postavených v Československu po druhé světové válce. Autorem původního návrhu památníku je architekt Jaroslav Kovář mladší. Novodobou úpravu okolí památníku, která byla provedena v 70. letech minulého století, projektoval architekt Zdeněk Štefka. Po roce 1989 památník chátral. V roce 2018 bylo rekonstruováno jeho okolí, kde byla položena nová dlažba, vysazena tráva a keře. Opraven byl i památník.

Dálnici D1 u Přerova bude stavět firma Strabag napojená na ruského oligarchu

Poslední veledůležitou část chybějící dálnice D1 u Přerova bude stavět firma Strabag spojená s ruským oligarchou Olegem Děripaskou, na kterého USA a Velká Británie kvůli napojení na Putina a válce na Ukrajině uvalily sankce. Ředitelství silnic a...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Ječmen studio

Štítky památník, osvobození, okupace, Ukrajina, válka, Rusko, Olomouc, vojenská okupace, Rudá armáda, Československo, druhá světová válka, Jaroslav Kovář

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kámen u památníku osvobození v Olomouci připomíná rok 1945, ale i okupaci v roce 1968  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.