Počasí dnes24 °C, zítra24 °C
Neděle 26. května 2024  |  Svátek má Filip
Bez reklam

Dálnici D1 u Přerova bude stavět firma Strabag napojená na ruského oligarchu

Poslední veledůležitou část chybějící dálnice D1 u Přerova bude stavět firma Strabag spojená s ruským oligarchou Olegem Děripaskou, na kterého USA a Velká Británie kvůli napojení na Putina a válce na Ukrajině uvalily sankce. Ředitelství silnic a dálnic tvrdí, že to dostavbu dálnice nehrozí. Politici dávají ruce pryč.

"Příprava akce D1 136 Říkovice - Přerov pokračuje majetkoprávní přípravou a rozkladová komise ministerstva dopravy řeší rozklad proti vydanému stavebnímu povolení na hlavní trasu. Zároveň byla vybrána nejvýhodnější nabídka zhotovitele stavby. Jde o sdružení firem vedené společností Strabag a.s. za nabídkovou cenu 6,922 miliardy korun," potvrdil tento týden šéf Ředitelství silnic a dálnic Radek Mátl.

Většinu akcií Strabagu SE drží hlavní rakouští akcionáři, rodina Hasellsteinerů a skupiny Uniqa/Raiffeisen. Necelá třetina, přesně 27,8 procenta, patří společnosti MKAO Rasperia Trading Limited, kde má ruský oligarcha Oleg Děripaska nepřímo méně než 50 procent. 

Děripaska má blízko k ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, a od roku 2018 je proto na americkém sankčním seznamu. Po ruském útoku na Ukrajinu uvalila na Děripasku sankce také Velká Británie. Děripaska je jedním z mála ruských oligarchů, kteří vyzvali k ukončení bojů na Ukrajině a mírovému řešení konfliktu. Na sankčním seznamu EU zatím není.

Kvůli dostavbě D1 u Přerova se musí masivně kácet. Silničáři ovšem nemají pozemky pro náhradní výsadbu

Kvůli dostavbě posledního chybějícího úseku D1 okolo Přerova se bude muset masivně kácet. Povolení však silničáři mohou získat pouze za podmínky náhradní výsadby, nemají však vhodné pozemky. Rozhodnutí o povolení kácet proto úřady až do konce...

Dostavba D1 ohrožena není, tvrdí silničáři

Šéf silničářů Mátl tvrdí, že propojení ruského oligarchy se Strabagem dostavbu D1 neohrozí. "Strabag přistoupil k několika krokům, aby pana Děripasku maximálně odstavil. Dostali jsem garanci, že nedosáhne na dividendu, čímž zjednodušeně řečeno nedosáhne na žádné finance například z veřejných zakázek. Zároveň bude mít pan Děripaska zamezený prostor ve vedoucích orgánech," tvrdí ředitel silničářů. 

Politici z regionu jasný názor neřekli. Například vicepremiér a šéf lidovců Marian Jurečka, který je z Přerovska, na dotazy ohledně Strabagu vůbec neodpověděl.

Náměstek hejtmana pro dopravu a přerovský radní Michal Zácha (ODS) se odpovědi vyhnul stejně jako krajská radní Zdeňka Dvořáková Kocourková (Piráti). "Nejedná se o krajskou investici. Můj názor tedy není v této souvislosti relevantní," řekla. 

"Jako občan mohu mít svůj vlastní názor, ale jako člověk, který pracuje s veřejnými financemi říkám, že musím respektovat zákon o zadávání veřejných zakázek," řekl zase Zácha.  

Na dostavbu dálnice u Přerova přišlo pět nabídek. Nejnižší je za 6,9 miliardy

Termín pro zasílání nabídek na výstavbu posledního chybějícího úseku dálnice D1 vypršel dnes dopoledne, Ředitelství silnic a dálnic eviduje pět nabídek. Nejnižší cenu uvedlo sdružení firem Strabag, Doprastav a IDS Olomouc s cenou 6,922 miliardy...

Strabag ruskou agresi odsoudil a pomáhá Ukrajincům 

Koncern Strabag ruskou agresi na Ukrajině důrazně odsoudil. Paradoxně pro něho řada Ukrajinců pracuje. Strabag prohlásil, že dodržuje všechny platné právní předpisy EU i kapitálového trhu a žádné sankce, které by mu bránily vykonávat podnikatelskou činnost, neexistují. 

"Válka je v příkrém rozporu se vším, čemu věříme z hlediska morálky a mezinárodního práva. Od prvního dne ruské agrese proti Ukrajině se aktivně zapojujme do pomoci lidem, kterých se válka bezprostředně dotýká. Děláme vše proto, abychom v nesmírně těžké životní situaci pomohli našim ukrajinským zaměstnancům a jejich blízkým," uvedla mluvčí Strabagu Edita Novotná.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ředitelství silnic a dálnic ČR | Zdroj Hospodářské noviny

Štítky D1, dostavba, Rusko, oligarcha, sankce, ŘSD, Přerov, Strabag, Dálnice D1, Oleg Děripaska, Ukrajina, Vladimir Vladimirovič Putin, Ředitelství silnic a dálnic, Velká Británie, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dálnici D1 u Přerova bude stavět firma Strabag napojená na ruského oligarchu  |  Doprava  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.