Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

Pašeráka zvířat pomohli dopadnout čeští ochranáři. Zooložka z olomoucké zoo vše zdokumentovala

Mezinárodnímu týmu s dvěma českými ochranáři ze Zoo Liberec a Zoo Ostrava se podařilo dostat za mříže významného indonéského pašeráka ohrožených druhů zvířat. Práce s vyšetřováním a shromažďováním důkazů trvala čtyři měsíce. Na případu pracovala i Lucie Čižmárová ze Zoo Olomouc.

Ochranáři František Příbrský ze Zoo Ostrava v tandemu s Tomášem Ouhelem ze Zoo Liberec čtyři měsíce usilovali o zatčení pašeráků ohrožených druhů zvířat na indonéském ostrově Sumatra. Na první stopu přišli již v prosinci loňského roku během natáčení dokumentu o kriticky ohrožených luskounech ostrovních.

Na utajovaném vyšetřování spolupracovali s expertním vyjednavačem z Jižní Ameriky za podpory Ofira Droriho, zakladatele sítě mezinárodní organizace Eagle. Ta vede boj proti trestné činnosti páchané na volně žijících zvířatech. Na celém případu se podílela i terénní zooložka Zoo Olomouc Lucie Čižmárová.

„Indonéský pašerák s přezdívkou Greed pobízel k lovu mnoho pytláků ze Sumatry, zřídil čtyři WhatsAppové skupiny, které měly stovky členů a kde se každý den prodávala nelegálně ulovená zvířata často kriticky ohrožených druhů,“ přiblížil Příbrský.

Akce Ukliďme Česko pomůže i v Olomouckém kraji. Zapojí se dobrovolníci či technické služby

Obrovský zájem je letos o celorepublikovou akci Ukliďme Česko. Hlavní termín jarního organizovaného gruntování přírodních i obydlených lokalit připadá na sobotu 2. dubna. Také v Olomouckém kraji se budou konat desítky úklidových aktivit...

Během zátahu, na kterém ochránci spolupracovali s indonéskou policií a Agenturou ochrany přírody, našli v pašerákově domě kriticky ohroženého luskouna ostrovního, tři koťata chráněné kočky bengálské a želvu mohutnou. „Pašerák však pravidelně obchodoval například i s orangutany, gibony nebo outlony,“ navázala Iveta Gronská, mluvčí Zoo Olomouc.

Usvědčený pašerák byl na místě zatčen a převezen do vazby. Protože se zvířaty obchodoval opakovaně, dostane pravděpodobně vyšší sazbu – zhruba 2 roky vězení a pokutu v řádu několika milionů indonéských rupií. 

„Při rozsudku o výši trestu se bohužel klade důraz především na počet aktuálně zabavených zvířat v daný den a na rozsah celého ilegálního obchodu se zřetel nebere, přestože byl mnohdy i desetiletí,“ vysvětlil Ouhel ze Zoo Liberec. „Každé zatčení pašeráka divokých zvířat vysílá zprávu dalším zločincům. Tato akce tedy bude mít, doufejme, dalekosáhlý dopad,“ doplnil.

VIDEO: Do olomoucké zoo přijel nový žirafí samec. Dvouapůlletý Michal pochází z polské Opole

Z polské Opole dnes do olomoucké zoo dorazil nový žirafí samec Michal, který bude udržovat tradici zdejšího věhlasného chovu žiraf. Svatokopecká zahrada je má už přes čtyřicet let, v roce 1999 zdejší samice Veronika porodila dvojčata, která...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Lucie Čižmárová

Štítky Zoo Olomouc, pašerák zvířat, chráněné druhy, Olomouc, Zoologická zahrada Liberec, Zoologická zahrada Olomouc, Zoologická zahrada Ostrava, Sumatra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pašeráka zvířat pomohli dopadnout čeští ochranáři. Zooložka z olomoucké zoo vše zdokumentovala  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.