Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Řeku na jihu Olomouce čeká proměna. Projekt od zahrádkářů ochranu nezajistí, zní z Povodí Moravy

Už příští rok by mohla odstartovat další etapa budování protipovodňových opatření na řece Moravě. Budování vodohospodářských objektů a terénní úpravy se mají zaměřit na pravý břeh řeky v oblasti Nových Sadů nedaleko čistírny odpadních vod. V této lokalitě od 80. let funguje zahrádkářská kolonie, místní zahrádkáři se proti projektu chtějí odvolat.

Komplex opatření olomoucké protipovodňové ochrany by měl po dokončení převést až třistaosmdesátiletou vodu. Jeho dalším dílem je etapa s označením 4A, která upraví řeku a její okolí na okraji městské části Nové Sady.

Projekt získal stavební povolení, které je zatím nepravomocné a úřady se zřejmě budou muset zabývat odvoláním. Proti plánu jsou totiž zahrádkáři z místní kolonie. Připravili také vlastní návrh, podle kterého by úpravy proběhly jen na protějším břehu. Ty mají zajistit dostatečnou protipovodňovou ochranu i lepší prostředí pro živočichy.

Efektivitu tohoto opatření ale zpochybňuje investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška. „Varianty zahrádkářů byly účelově zpracované, nebyly podloženy potřebnými daty. Projekt by nebyl v souladu s celou koncepcí a nezaručil by potřebnou ochranu,“ upozorňuje Bělaška.

Protipovodňová opatření na Nových Sadech získala stavební povolení. Projekt odmítají zahrádkáři

Aktuální etapy výstavby protipovodňových opatření na řece Moravě v Olomouci se blíží ke svému dokončení. Práce by se po několika letech mohly přesunout dál po proudu do oblasti Nových Sadů. Povodí Moravy získalo pro úpravu dalšího úseku stavební...

Jako nereálné vidí zachování zahrádkářské osady v oblasti také olomoucký primátor. „Tato otázka se řeší dlouhodobě a někdy se pomíjí základní princip, který stanovuje, že podle územního plánu se jedná o záplavové území. A žádná stavba nemůže být zkolaudována, když tam bude zahrádkářská kolonie. Nemluvě o tom, že velká část stavebních objektů neboli zahradních domků tam vznikla v minulosti bez stavebního povolení, to znamená nelegálně,“ tvrdí Miroslav Žbánek (ANO).

Mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař zmiňuje i bezpečnostní důvody pro zrušení zahrádkářské lokality. „I když se provede protipovodňová úprava, pořád by se zahrádky nacházely v rizikové oblasti. Představa, že by se tam během povodně nacházela nějaká osoba například v chatce, by velmi výrazně zaměstnávala záchranné složky,“ uvedl Chmelař a dodal: „Řada lidí tam má také nářadí a nástroje, které jsou plněny benzínem, olejem a tak dále. Může tak docházet v případě záplavy i ke znečištění vodního toku.“

Úpravy okolí řeky mají zahrnovat zvýšení hráze u čistírny odpadních vod a revitalizaci takřka 1200 metrů dlouhého úseku břehu. „U této části je kladen důraz zejména na ekologický rozměr stavby. Jsem rád, že se začne realizovat úsek příměstské krajiny, který naváže na již realizovanou oblast Holického lesa. Stane se místem pro odpočinek a oddech občanů, řeka Morava tam získá zase jiný rozměr. Bude možnost poznat řeku v podobě, v jaké byla kdysi,“ míní primátor Olomouce.

V případě vyřešení potřebných náležitostí a zajištění financování by se podle investičního ředitele Bělašky z Povodí Moravy mohly práce rozběhnout v roce 2023. Zda budou mít zahrádkáři z této kolonie nové místo pro své aktivity zatím není jasné. Před dvěma lety se na tom s nimi vedení města dohodlo, náhrada za 81 zahrádek měla vzniknout nedaleko v ulici Andělská. Podle místního zahrádkáře Rostislava Inderky ale zůstalo jen u slibů.

„Chtěli bychom obecně řešit zahrádkářské kolonie jako významný urbanistický prvek. V řešení je lokalita Andělská, ale kvůli zvyšujícím se nákladům bude velká debata o tom, v jakém rozsahu se může vybudovat,“ podotkl primátor Žbánek.

FOTOGALERIE: Olomouc si odechne. V červenci se pro auta a tramvaje konečně otevře Rejnok

Ještě tři měsíce budou muset řidiči a obyvatelé Olomouce vydržet dopravní komplikace kvůli stavbě mostu přes řeku Moravu na Masarykově třídě. Povodí Moravy dnes potvrdilo, že tramvaje a automobily se na most budou moci v souladu s původním plánem...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Folta

Štítky Investice, stavba, město Olomouc, Protipovodňová opatření, Povodí Moravy, zahrádky, zahrádkáři, zahrádkářská kolonie, Olomouc, projekt, Povodí Moravy (státní podnik), zahrádkářská osada, řeka Morava, primátor, Miroslav Žbánek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Řeku na jihu Olomouce čeká proměna. Projekt od zahrádkářů ochranu nezajistí, zní z Povodí Moravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.