Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Stavební ruch neustane. Fakultní nemocnice Olomouc chystá obrovské investice

Tři rozsáhlé budovy plánuje vybudovat olomoucká fakultní nemocnice podle generelu, který tvoří koncept strategického rozvoje šestého největšího zdravotnického zařízení v České republice. Prioritou je nyní podle zástupců nemocnice demolice a následná výstavba nového pavilonu B, který nahradí historickou budovu známou pod názvem Franz Josef. Při přípravě nových projektů se odborníci zaměří i na aplikaci prvků takzvané léčivé architektury.

Pro výstavbu moderního superpavilonu, který bude zastřešovat čtyři kliniky a několik dalších pracovišť, již nyní probíhá ve Fakultní nemocnice nákladná příprava inženýrských sítí. Jen tento vyjde na 132 milionů korun a měl by být dokončena na začátku příštího roku. Ještě letos by se mohla rozběhnout demolice stavby otevřené v roce 1896.

Budova označená písmenem B je jedním z hlavních bodů generelu, podle kterého se má olomoucká nemocnice rozvíjet v dalších patnácti a třiceti letech.

„Právě sem se přestěhují kompletně čtyři kliniky, a to neurologie, neurochirurgie, ortopedie a traumatologie. Své provozy do této budovy rozšíří také urgentní příjem, Radiologická klinika, centrální operační sály a Klinika anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny. Vznikne zde mimo jiné deset operačních sálů, tři sály pro jednodenní chirurgii se zázemím pro dospávání a jednotka intenzivní péče pro jmenované lůžkové obory,“ popisuje zástupce ředitele nemocnice Tomáš Uvízl. Náklady na výstavbu nového jádra nemocnice by měly překročit dvě miliardy korun.

Nukleární medicína v olomoucké fakultce získá nové prostory a vyšší kapacitu. Stavba už se rozběhla

Nad budovou Kliniky nukleární medicíny v olomoucké fakultní nemocnici se rozběhly přípravy na stavební rozšíření specializovaného pracoviště. Práce na rozsáhlé investici potrvají 16 měsíců. Centrum, které pečuje také o onkologické pacienty, získá...

Další velkou stavbou, aktuálně zpracovávanou projektanty, bude nový pavilon C1 pro Porodnicko-gynekologickou kliniku a Novorozenecké oddělení. „Pavilon C1 bude sousedit s pavilonem B, s nímž bude i organicky spojený,“ doplnil mluvčí FN Olomouc Adam Fritscher.

Třetí chystanou velkou budovou má být nový pavilon F, v němž budou sídlit III. interní klinika, Klinika plicních nemocí a tuberkulózy, Infekční klinika a budoucí klinika rehabilitace, která je v současnosti klasifikována jako oddělení. Tato nová budova má vyrůst přibližně v místě současného pavilonu F.

S pavilonem C1 bude podle zástupců nemocnice  organicky propojen pavilon C2, který poskytne zázemí Klinice ústní, čelistní a obličejové chirurgie, lůžkové části Oční kliniky a kliniky ORL a rozšířeným Centrálním operačním sálům a sterilizaci. „Tím dojde k funkčnímu propojení v podstatě všech chirurgických oborů do jednoho polybloku,“ podotkl mluvčí Fritscher.

Podle Tomáše Uvízla je prioritou, podle které dlouhodobé plánování nemocnice probíhalo, komfort a dostupnost péče pro pacienty. „Na celý areál i na jednotlivé budovy jsme se snažili dívat právě jeho očima. Počínaje tím, že se k nám pacient musí dobře dostat různými způsoby dopravy, že je správné mu pomáhat ke snadné orientaci logickým uspořádáním prostoru a jednoduchým navigačním systémem a konečně i tím, že budeme brát ohled na to, čemu se říká ‚healing architecture‘ - tedy že vnitřní prostředí ve zdravotnickém zařízení může podporovat zdárnou léčbu a zotavení pacienta,“ objasnil s ekonomický náměstek a zástupce ředitele nemocnice Uvízl.

Dalším podstatným prvkem filosofie rozvoje zdravotnického zařízení jsou zaměstnanci nemocnice. „Chceme, aby se cítili na svém pracovišti dobře a bezpečně, aby měli k dispozici správně vybavené zázemí, aby pracovali v prostředí, které bude optimální z hlediska ergonomie, světla, zvuků, barevného pojetí a podobně,“ prohlásil k dalšímu předpokladu pro projektování FN Olomouc Tomáš Uvízl.

Ve Fakultní nemocnici roste originální úschovna kol. Stavba bude šetrná k životnímu prostředí

Originální úschovna bicyklů ve tvaru článku řetězu jízdního kola roste ve Fakultní nemocnici Olomouc. Stavba na dvoře budov O a P, v nichž sídlí kliniky tělovýchovného lékařství pracovního a kožní, by měla začít sloužit již v dubnu. Kolárna za...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Fakultní nemocnice Olomouc

Štítky Investice, rekonstrukce, stavba, Fakultní nemocnice Olomouc, Olomouc, nemocnice, klinika, pavilon, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavební ruch neustane. Fakultní nemocnice Olomouc chystá obrovské investice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.