Počasí dnes17 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Dětem z Ukrajiny pomáhá Pokreslený sešit. Vytvořila ho olomoucká pedagogická fakulta

Pro děti z Ukrajiny vytvořila olomoucká pedagogická fakulta speciální sešit v ukrajinštině, kam mohou kreslit a zaznamenávat své pocity a myšlenky. Podle odborníků to může pomoci řešit jejich případné psychické problémy. Pokreslený sešit již začaly využívat děti v adaptačních skupinách mateřských a základních škol v regionu.

"Výtvarné vyjádření je osobním výrazem, který obsahuje vědomé a nevědomé významy, může sloužit k odhalení či řešení problémů, k formování myšlenek a představ, pomáhá dítěti vyjádřit se odlišným způsobem než jazykem, který může být někdy nedostačující. Kreslení je důležitou aktivitou, je to hra, zábava, možnost něco vytvářet. Dětský výtvarný projev je tak přirozenou cestou k vyjádření toho, co dítě cítí, na co myslí, po čem touží, z čeho má radost nebo čeho se obává," vysvětluje psychologická konzultantka Irena Plevová, která působí na katedře psychologie a patopsychologie Pedagogické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci.

Do Pokresleného sešitu mohou děti kreslit nebo psát o svých radostech a obavách. Náměty vedou děti k tomu, aby se zajímaly o svět okolo a vyjadřovaly své emoce. Sešit je zpracovaný tak, aby dětem nabídl možnost zastavit se, zamyslet se, vyjádřit, na co myslí, a uplatnit svou představivost. "Tajně doufáme, že náš sešit nebude nakonec jen pokreslený, ale také léčivý," uvedla koordinátorka celého projektu a proděkanka pedagogické fakulty Petra Šobáňová.

Na faře u Uničova bydlí čtyřicítka uprchlíků. Ženy si hledají trvalé bydlení a skoro všechny budou mít práci

Téměř čtyřicítka ukrajinských uprchlíků z okolí Záporoží a Charkova našlo hned v prvních dnech války útočiště na faře v Újezdě u Uničova. Ženy si nyní hledají trvalé bydlení a vše nasvědčuje tomu, že většina z nich brzy získá práci. Na farách a...

Pokreslený sešit je v ukrajinské i české verzi

Pokreslený sešit má oslovit především děti předškolního a mladšího školního věku. V současné době existuje v ukrajinské i české verzi a k dispozici je na speciálním webu. Tištěná verze je dostupná tam, kde o ni pedagogové projeví zájem, především by se sešity měly objevit v různých adaptačních skupinách, centrech pomoci a ve školách.

"Na nás dospělých je pak děti podporovat, projevit zájem o jejich činnost, naslouchat jim a nezapomenout na náležitou pochvalu, kterou si každé dítě zaslouží," podotkla Plevová.

(NE)OBYČEJNÍ: Došlo mi, že když ty příběhy budu dále tlumočit, tak se rozpláču, říká dobrovolnice

Maryna Kovalova je studentka z ukrajinské Oděsy a na Cyrilometodějské teologické fakultě studuje etiku a kulturu v médiích. Ve svém volném čase pomáhá ukrajinským uprchlíkům a promlouvá na shromážděních na podporu Ukrajiny.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Marie Zavadilová, Univerzita Palackého Olomouc

Štítky Ukrajina, Pokreslený sešit, děti, pocity, kreslení, pomoc, psychologie, Univerzita Palackého, Olomouc, poznámkový blok, Univerzita Palackého v Olomouci, Pedagogická fakulta Univerzity Palackého

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dětem z Ukrajiny pomáhá Pokreslený sešit. Vytvořila ho olomoucká pedagogická fakulta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.