Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Zaměstnání v kraji našlo už skoro tisíc ukrajinských uprchlíků. Pomáhá i univerzita

V Olomouckém kraji nastoupilo od března do zaměstnání více než 900 ukrajinských uprchlíků. Zaměstnavatelé lidem prchajícím před válkou stále nabízejí přibližně 1 200 pracovních míst. V Olomouckém kraji od začátku ruské invaze na Ukrajinu našlo zázemí několik tisíc Ukrajinců.

Podle analytika olomouckého úřadu práce Jaroslava Mikšaníka našli ukrajinští uprchlíci uplatnění nejčastěji v logistice a skladování, pohostinství, úklidových službách a ve výrobě. Zejména ve strojírenství a potravinářství. Část ukrajinských občanů se strpěným pobytem pracuje také v zemědělství.

Olomoucký úřad práce eviduje dalších 1 200 pracovních míst, u kterých zaměstnavatelé vyjádřili zájem zaměstnat ukrajinské občany prchající před válkou. Zhruba třetina těchto volných pracovních míst se týká nekvalifikovaných a pomocných profesí, jako jsou uklízečky, pomocní dělníci ve výrobě či pomocní skladníci. "Dále se objevuje řada profesí, u kterých je vyšší pravděpodobnost obsazení ženami. Jedná se například o kuchařky, šičky a švadleny, servírky, pokojské, zahradnice nebo prodavačky," uvedl Mikšaník. 

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v březnu klesla o dvě desetiny procentního bodu na 3,3 procenta. Práci na konci března v kraji hledalo 14 271 lidí, v únoru jich bylo 14 906. Další vývoj nezaměstnanosti v kraji může podle Mikšaníka ovlivnit příchod ukrajinských občanů do evidence úřadu práce. "I když zájem o registraci jako uchazeč o zaměstnání není příliš velký. Jedná se pouze o 17 osob v celém Olomouckém kraji," podotkl Mikšaník.

V březnu bylo také vyplaceno 3 700 dávek mimořádné okamžité pomoci ukrajinským občanům a dosud přes 4 800 humanitárních dávek, z nichž každá činila 5 tisíc korun. Ukrajinským občanům pomáhá také univerzita. "Ve středu se úspěšně rozjel první běh kurzu českého jazyka pro cizince, který je zaměřen na trh práce. Tento kurz pořádá Centrum jazykového vzdělávání Univerzity Palackého," dodal Mikšaník. 

V České republice už začaly pracovat tisíce lidí uprchlých z Ukrajiny

Za březen začalo v Česku pracovat 12 600 lidí uprchlých z Ukrajiny a 10 tisíc uprchlíků se zaregistrovalo na úřadech práce, což je dokladem, že jsou v hledání zaměstnání aktivní. Na tiskové konferenci to řekl ministr práce a sociálních věcí...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabová

Štítky ukrajina, uprchlíci, práce, Olomoucký kraj, nezaměstnanost, uprchlík, pracovní místo, ruská invaze na Ukrajinu, Úřad práce České republiky, Univerzita Palackého v Olomouci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zaměstnání v kraji našlo už skoro tisíc ukrajinských uprchlíků. Pomáhá i univerzita  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.