Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Olomoucká zoo bude zachytávat dešťovou vodu. Buduje obří podzemní nádrže

Olomoucká zoo buduje obří podzemní nádrže, ve kterých bude zachytávat dešťovou vodu a využívat ji ve svém areálu. Po kůrovcové kalamitě a vichřici dešťová voda ze zoo na Svatém Kopečku odtéká daleko víc než dřív. Projekt za třicet milionů korun bude hotový letos v létě.

"Přirozené bariéry pro dešťovou vodu už v zoo téměř nejsou, napřed byl kůrovec a pak byla vichřice. Jedná se o svod dešťové vody, kdy už jsme téměř zakopali šest obrovských nádrží. Jde nám o to zabránit, aby při přívalových deštích voda nestékala do Samotišek a nezaplavovala naše okolí. Druhá věc je vodu zachytit pro potřeby naší zoologické zahrady," vysvětlila mluvčí olomoucké zoo Iveta Gronská.

Regulace dešťové vody podle ní zahrnuje kromě nádrží také výstavbu inženýrských sítí, proto je zahrada v současné době jeden velký rozkopaný areál. 

Úprava vodních ploch, vytvoření rezervoáru vody a zpomalení odtoku při přívalových deštích přijde na 30 milionů korun, práce by měly být hotové už v červenci letošního roku. "Většinová část prací byla situována do mimosezónního období, nyní se pracuje převážně mimo obchůzkové trasy," dodala mluvčí.

V současné době to v zoo nejsou jediné stavební práce, které zde probíhají. Zahrada staví také novou provozovnu Gril u lvů a Kavárnu u koziček a už letos v létě by měly být hotové rovněž posledních dvě etapy safari. 

"Snažíme se, aby zůstaly otevřené veškeré pavilony i výběhy. Například inženýrské sítě už byly v havarijním stavu," podotkl ředitel Zoo Olomouc Radomír Habáň.

Olomoucká zoo zprovozní poslední dvě části safari. Návštěvníci zavítají do Austrálie a Arktidy

Olomoucká zoo na Svatém Kopečku plánuje v létě otevřít poslední dvě etapy safari. Nové části budou zaměřené na Austrálii a Arktidu. V současnosti jsou již v provozu první tři části safari, které zoo postavila v předchozích letech.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky zoo, voda, déšť, podzemní nádrže, výstavba, Samotišky, Olomouc, povrchová voda, nádrž, Svatý Kopeček, Zoologická zahrada Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucká zoo bude zachytávat dešťovou vodu. Buduje obří podzemní nádrže  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.