Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Traumatizovaným dětem z Ukrajiny pomáhají v Šumperku před vstupem do školy adaptační kursy

Pro děti z Ukrajiny pořádá město Šumperk pro snadnější začlenění do základních škol čtrnáctidenní adaptační kursy. Školáci v nich mohou přijít na jiné myšlenky, zvyknou si na nové prostředí, součástí jsou vycházky, hry nebo jazykový koutek, v němž se děti hravou formou učí základy českého jazyka.

V Šumperku a okolí našly azyl stovky rodin z Ukrajiny, do šumperských škol se již zařadily desítky ukrajinských dětí. 

"O děti předškolního věku pečuje společnost Points v rámci dětské skupiny. V současné době je kapacita téměř naplněna. Pro děti školního věku připravilo Středisko volného času Doris čtrnáctidenní adaptační kurz," potvrdila vedoucí odboru školství, kultury a vnějších vztahů na radnici v Šumperku Olga Hajduková.

Kurs dětem umožní přijít na jiné myšlenky, mohou si odpočinout a zvyknout si na nové prostředí. "Jedná se například o tvořivé dílny, sportovní hry nebo procházky městem. Součástí je i jazykový koutek, v němž se děti hravou formou učí základy českého jazyka. Po ukončení adaptačního kurzu rodiče přihlašují své děti do šumperských základních škol," vysvětlila Hajduková.

Opravená Záložna v Litovli ubytuje ukrajinské uprchlíky. Práce rychle postupují

Čtrnáct let nevyužívané prostory hotelu Záložna v centru Litovle procházejí rychlou omlazovací kúrou, město v závěru března schválilo opravu interiéru pro potřeby lidí v těžké životní situaci. Od května by mohly pokoje poskytnout azyl zhruba...

Mateřské školy jsou už téměř plné

Děti, které musely uprchnout z Ukrajiny před ruskou agresí, jsou často ve špatném psychickém stavu. "Čím později k nám přijíždějí, tím více traumatizujících zážitků si s sebou přinášejí. Navázali jsme spolupráci s pedagogicko–psychologickou poradnou, jejíž pracovníci do střediska volného času docházejí a poskytují dětem psychologickou podporu. Pomáhají i školní psychologové z místních škol. Některé děti jsou traumatizované," potvrdila vedoucí odboru.

V současné době je do šumperských základních škol přihlášeno asi čtyřicet dětí z Ukrajiny, mateřské školy jsou už plné. "Hledáme cesty, jakým způsobem navýšit kapacity pro ukrajinské děti, na něž se vztahuje povinná předškolní docházka," dodala Hajduková.

Město kromě toho eviduje velký zájem o kurzy českého jazyka pro dospělé, a hledá proto pedagogy, kterých je naprostý nedostatek.

Pro lepší šanci na práci. Ukrajinští uprchlíci se učí češtinu na olomoucké univerzitě

Třítýdenní rekvalifikační kurz češtiny absolvují na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci první ukrajinští uprchlíci. Výukové semináře pomohou válečným běžencům odstranit jazykovou bariéru, cílem je také zvýšit jejich šanci na získání...

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Tisková zpráva | Foto Marie Zavadilová

Štítky Ukrajina, děti, adaptační kursy, trauma, pomoc, škola, Šumperk, Olomoucký kraj, čeština, základní škola

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Traumatizovaným dětem z Ukrajiny pomáhají v Šumperku před vstupem do školy adaptační kursy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.