Počasí dnes24 °C, zítra30 °C
Pátek 5. července 2024  |  Svátek má Státní svátek - Cyril a Metoděj
Bez reklam

Jarní Flora Olomouc chystá unikátní expozici. Letní etapa výstavy letos neproběhne

Již za týden znovu pohltí olomoucké Smetanovy sady a pavilony Výstaviště Flora Olomouc tradiční několikadenní květinová a zahradnická výstava. Organizátoři z městské společnosti doufají v návrat k úspěšným předcovidovým návštěvnickým statistikám. Příznivci letního pokračování Flory ale budou muset letos tento bod prázdninového programu oželet, důvodem jsou zejména nebývale rostoucí finanční náklady.

Od 21. do 24. dubna proběhne jarní etapa Flory Olomouc s podtitulem Květy a světy, která návštěvníkům nabídne jedinečnou minimalistickou expozici koloběhu života rostlin v pavilonu A či staleté bonsaje v pavilonu E a mnoho dalších součástí programu.

Jedno z trojice ročních období, které výstavy Flora každoročně pokrývají, ale letos v Olomouci tradiční akci nenabídne. Loňský ročník přitom navštívilo přes 22 tisíc lidí. „Rozhodnutí přišlo vzhledem k tomu, že šíleně rostou ceny vstupů. Ať už stavebních materiálů, tak i květin a rostlinného materiálu,“ informovala ředitelka Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková a doplnila: „U centrální expozice v pavilonu A dříve náklady nepřesahovaly milion korun. Letos už jsme na sumě přes dva miliony. Některý stavební materiál šel i o 300 procent nahoru. U květin je navíc kvůli období Velikonoc nárůst okolo 300 až 400 procent. A to nezmiňujeme další aranžmá v ostatních pavilonech,“ upozornila na markantní nárůst cen jedinečných expozic Fuglíčková. Dalším důvodem je také poměrně krátký časový rozestup mezi letní etapou ve druhé polovině srpna na přelom září a října plánovanou podzimní variantou výstavy.

Jarní Flora v Olomouci představí přes šest set let starou bonsaj z tisu

Více než šest set let starou bonsaj z tisu budou moci vidět návštěvníci jarní výstavy květin Flora Olomouc. Bonsaje zde budou mít vlastní expozici. Valná část z nich bude z Japonska, do České republiky je dopravil sběratel Josef Valuch. V...

Úspory při snaze udržet nebo navýšit úroveň výstavy se podle ředitelky hledají jen stěží. „Teď nedokážu říct, kolik by stála letní etapa. Můžeme tam třeba čerpat víc z přírody, ale to se pak příliš nesetkává se vstřícným ohlasem od návštěvníků, kteří očekávají čerstvé a krásné prvky,“ podotýká Eva Fuglíčková.

O zajímavý program plný nádherných květů a floristických instalací ale Olomoučané a návštěvníci města v létě nepřijdou. Na 24. až 26. červen je v plánu akce nazvaná Vyznání růží. Ta bude oslavou 50. výročí olomouckého rozária v Bezručových sadech, které v uplynulých letech prošlo rekonstrukcí a je dalším atraktivním odpočinkovým místem ve městě. „Myslím si, že se patří významněji připomenout založení rozária jako klenotu olomouckých parků,“ míní ředitelka Výstaviště Flora.

Červnová událost bude akcí festivalového typu. „Stavíme zejména na objektech, které už na tomto místě jsou, což je obrovská sbírka růží. Jsou tam i exponáty, které jinde v České republice ani na Slovensku nenajdeme. V tomto období budou v plném květu. To bude základ, který dotvoří floristické objekty. Ale ne v takovém rozsahu, jaký je potřeba například pro expozici v pavilonu A během Flory,“ objasnila Eva Fuglíčková s tím, že při tomto schématu velkých akcí olomouckého výstaviště naroste rozestup od podzimní etapy Flory, která je tradičně dalším vrcholem sezony.

Koloběh života a mimořádná sbírka bonsají. Jarní Flora Olomouc odtajnila program

Necelý měsíc zbývá do květinové a zahradnické výstavy Flora Olomouc. Akce s podtitulem Květy a světy se uskuteční po dvouleté covidové odmlce a zve nejen na atraktivní hlavní expozici v pavilonu A. Program letos obohatí také jedinečná expozice...

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Výstaviště Flora Olomouc

Štítky výstava, expozice, Flora Olomouc, příroda, rostliny, květiny, trhy, Olomouc, pavilon, Velikonoce, Výstaviště Flora Olomouc, a.s., Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jarní Flora Olomouc chystá unikátní expozici. Letní etapa výstavy letos neproběhne  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.