Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Kostel Zjevení Páně v Ostružné z období Josefa II. je kulturní památkou

V seznamu kulturních památek přibyl kostel Zjevení Páně v Ostružné na Jesenicku. Klasicistní venkovský kostel byl postavený se svolením císaře Josefa II a do dnešní doby zůstal zachovaný v autentickém stavu. V Olomouckém kraji je nyní přes dva tisíce nemovitých kulturních památek.

"Kostel Zjevení Páně v Ostružné je venkovskou klasicistní architekturou bez přílišné zdobnosti. Zůstal zachován v autentickém stavu. Prohlášením za kulturní památku se vlastníkovi otevírá možnost čerpat finanční prostředky prostřednictvím dotačních titulů a využít bezplatné poradenství při obnově památky," uvedl Dominik Christel z olomoucké pobočky Národního památkového ústavu.

Kostel má bílou fasádu a výraznou korunní římsu, která přechází v římsu středovou. Římsa ukončuje také věž. Nad západním oknem zvonového patra je Kristův monogram, ochranu mu tvoří pomyslný baldachýn. 

"Kostel je sakrální halovou architekturou. Střecha je sedlová s valbou v závěru. Ze střechy nad presbyteriem vyrůstá drobná zvonička s cibulovou střechou a s lucernou," dodal památkář.  

Do kostela se vstupuje z jihu dvěma vstupy, ze západu přes předsíň a ze severu přes sakristii. "Hlavním komunikačním bodem kostela je předsíň. Z předsíně se vstupuje do nástupního prostoru chrámu pod věží. Při vstupu do kostela se zrak upne směrem k východu do presbyteria s hlavním a bočním oltářem," popsal Christel.

Na území Olomouckého kraje je v současní době jedna památka UNESCO, sloup Nejsvětější Trojice na olomouckém Horním náměstí, 13 národních kulturních památek, přes 2200 nemovitých a téměř 5300 movitých kulturních památek. V regionu jsou dvě městské památkové rezervace, 15 městských památkových zón, jedna vesnická památková rezervace a 9 vesnických památkových zón.

Věž Červeného kostela dostala nový kříž. Originální dílo má tři a půl metru

Na věž Červeného kostela v Olomouci se vrátil kříž. Originální dílo olomouckého sochaře Jana Dostála nahradilo bývalý křesťanský symbol, který byl poškozený a dělníci ho museli sundat. Památka nyní prochází rozsáhlou obnovou za 140 milionů korun,...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Národní památkový ústav

Štítky kostel Zjevení Páně, Ostružná, Jeseník, kulturní památka, seznam, Národní památkový ústav, Olomouc, kostel, Josef II. Habsbursko-Lotrinský, Olomoucký kraj, okres Jeseník, Světové dědictví UNESCO, předsíň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kostel Zjevení Páně v Ostružné z období Josefa II. je kulturní památkou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.