Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Prostějov chce narychlo protlačit výstavbu u Hloučely. Radnice svolala mimořádné zastupitelstvo

Prostějovská radnice chce narychlo na mimořádném zasedání zastupitelstva protlačit kontroverzní změny územního plánu. Obyvatelé a opozice zuří, půjde totiž o jedno z nejdůležitějších hlasování za poslední roky. Změny například zahrnují redukci ploch pro další parky u Hloučely o desítky procent na úkor výstavby.

"Chystá se největší změna v Prostějově za posledních několik let. Současná vládnoucí koalice se snaží protlačit územní plán, který změní podobu Prostějova na mnoho let dopředu. Některé změny mohou být nevratné jako zastavování polí v těsné blízkosti říčky Hloučely," varuje například opoziční prostějovský zastupitel Martin Hájek (Na rovinu!) a vyzývá obyvatele, aby se ptali svých zastupitelů, jak budou hlasovat. 

Podle opozice by u Hloučely místo souvislé plochy zeleně vznikly akorát dva malé parky a zbytek bude zastavěn. "Opravdu nelze v Prostějově najít nevyužívaný brownfield? Musí se zlikvidovat další kus přírody," burcuje opozice.

Naprosto proti zájmům obyvatel Prostějova 

Navrhované změny ostře kritizuje také spolek Ajdony, který v boji proti likvidaci Hloučely podpořilo na 1500 obyvatel Prostějova. "Přijďte se podívat přímo na zasedání, kdo a jak bude hlasovat," vyzývá jedna ze zakladatelek spolku Jana Jílková.

Proti změnám dlouhodobě vystupují také architekti ze sdružení Prostor Prostějov, kteří se zabývají využitím veřejných prostranství ve městech. "Je zřejmé, že 5. změna územního plánu je především souborem nejrůznějších proklientelistických úprav a melouchů radních a jejich kamarádů. O tom svědčí závratné tempo schvalování a absence jakéhokoliv demokratického a transparentního procesu. Je to naprosto proti zájmům občanů Prostějova," prohlásil jeden z architektů Vojtěch Jeřábek.

V současné verzi územního plánu je u Hloučely podle Jeřábka vymezena plocha pro budoucí park o ploše 8,5 hektaru, po změně by to bylo pouze 3,6 hektaru. "V původní verzi bylo dokonce dalších 3,2 hektaru, případným prolobbováním 5. změny tak dojde k redukci ploch pro parky u Hloučely o 70 procent. Město však lže a chlubí se tím, jak přibude 2,5 hektaru parků, to však myslí malé zbytkové cípy území, které již byly pro parky plánovány," vysvětlil architekt.

Patnáct set lidí protestuje svými podpisy proti plánované výstavbě u lesoparku Hloučela v Prostějově, jak předpokládá navrhovaná změna územního plánu. Kritici tvrdí, že jeden z nejdůležitějších rozvojových dokumentů města podlehl dohodám s...

Postupujeme správně, potvrdil to i Krajský úřad

Mimořádné zasedání zastupitelstva svolal primátor Prostějova František Jura (ANO) těsně před Velikonocemi. V úterý 26. dubna od 10 hodin budou na programu kromě jedné darovací smlouvy výhradně změny územního plánu. 

Prostějovskou radnici nyní ovládá koalice ANO, Pévéčka, ODS a ČSSD. Změny územního plánu má na starosti náměstek primátora Jiří Rozehnal (ANO). 

Už v minulosti jakoukoliv kritiku odmítl. Radnice podle něho při změnách územního plánu postupuje striktně podle zákona, vše probíhá v souladu se stavebním zákonem.

"Veškeré postupy při zpracování V. změny územního plánu jsou v souladu s platnou legislativou včetně návrhu rozhodnutí o námitkách a návrhu vyhodnocení připomínek, jejichž správnost potvrdil nadřízený orgán, a to Krajský úřad Olomouckého kraje. Konkrétnější hmotové uspořádání daného území neřeší územní plán, ale územní studie, které musí být v budoucnu na tato území zpracovány," reagoval náměstek.

Lidé se budou divit. Opozice v Prostějově varuje před změnami územního plánu

Opozice v Prostějově varuje před některými změnami územního plánu, které nyní připravuje zdejší radnice. Jde například o zabírání další orné půdy nebo kroky, které by mohly legalizovat černé stavby. Radnice tvrdí, že postupuje striktně podle...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jana Jílková, Bob Pacholík

Štítky Hloučela, územní plán, mimořádné zastupitelstvo, kritika, protesty, park, výstavba, radnice, Prostějov, ANO 2011, architekt, Martin Hájek, Velikonoce, František Jura, ČSSD, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov chce narychlo protlačit výstavbu u Hloučely. Radnice svolala mimořádné zastupitelstvo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.