Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Na festivalu tvarůžků v Olomouci bude speciality připravovat Roman Paulus

Několik desítek prodejců gastronomických specialit, regionálních produktů a řemeslných výrobků se zúčastní Tvarůžkového festivalu v Olomouci, kterým o víkendu ožije historické centrum města. Návštěvníci si budou moci koupit také textil a suvenýry s tvarůžkovou tematikou. Před dvěma lety návštěvníci festivalu spořádali čtyři tuny tvarůžků.

Historie tvarůžků na Hané sahá do 15. století. Olomoucké tvarůžky se vyrábí už jen v Lošticích na Šumpersku. Tvarůžky jsou jediným původním českým sýrem, v roce 2010 získaly chráněné zeměpisné označení EU.

"Po oba dny bude v kuchařské show připravovat speciality Roman Paulus a další mistři kuchařského řemesla. Návštěvníkům samozřejmě představí zajímavé recepty s tvarůžky," uvedla náměstkyně Markéta Záleská (ODS). Festivalu se zúčastní tři desítky prodejců gastronomických specialit a o něco více prodejců regionálních produktů a řemeslných výrobků. 

Kromě tvarůžkových specialit se návštěvníci mohou těšit i na kulturní program. "Mimo tradiční cimbálové muziky, podvečerního dixielandu a show Legendy se vrací, vystoupí v neděli na Horním náměstí Aneta Langerová s kapelou," uvedla vedoucí odboru cestovního ruchu, kultury a sportu na olomouckém magistrátu Karin Vykydalová.

Program na Dolním náměstí bude zaměřený hlavně na rodiny s dětmi. Nabídne kouzelnickou show, Cestu kolem světa s tvarůžkem s Pavlem Novákem nebo pohádková představení Divadla Tramtarie. "Ve stejném termínu bude ve městě probíhat i jarní etapa květinové výstavy Flora Olomouc. Obě akce propojí turistický vláček, který bude v pravidelných intervalech jezdit z Dolního náměstí do Smetanových sadů," dodala Záleská.

Předchozí dva ročníky festivalu zhatila epidemie koronaviru.

Kantýna 21. století v Olomouci. Šéfkuchař Paulus otevřel nezvyklé bistro

S myšlenkou kantýny jedenadvacátého století touží oslovit obyvatele i návštěvníky Olomouce šestinásobný držitel michelinské hvězdy Roman Paulus. Známý šéfkuchař otevřel v nové administrativní budově u Envelopy bistro. Láká na snídaně i obědy v...

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc/Jan Andreáš

Štítky tvarůžky, festival, speciality, Roman Paulus, gastro, Olomouc, Markéta Záleská, Evropská unie, historické jádro města, ODS, pandemie covidu-19, Aneta Langerová, Pavel Novák, okres Šumperk, Loštice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na festivalu tvarůžků v Olomouci bude speciality připravovat Roman Paulus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.