Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Zachraň karase! Přírodovědci z Olomouce chtějí rozšířit ohroženou populaci původního tuzemského rybího druhu

Záchranný chov pro kriticky ohroženého karase obecného chystají odborníci z Univerzity Palackého v areálu přírodovědecké fakulty v Olomouci – Holici. Populace v minulosti jedné z nejběžnějších ryb na našem území nyní skomírá. Se zvýšením počtu karasů může pomoci i veřejnost na speciálním webu. Vědci se zajímají o lokality, kde se tento druh ryby vyskytuje i o vhodná místa pro jeho rozšíření.

Olomoučtí přírodovědci se zaměřili na záchranu karase obecného, v českých vodách jde o jeden z nejohroženějších druhů ryb. Na projektu s názvem Zachraň karase!, který má pomoci posílit skomírající populaci této ryby v přírodě, se kromě univerzity podílí i Biologické centrum Akademie věd ČR.

Kromě mapování a tipování vhodných míst k rozšíření jeho populace přispějí k rozmnožení karase obecného i sami zástupci přírodovědecké fakulty - v úterý vysadí pět desítek těchto mladých jedinců do rybníčku v univerzitním areálu v Olomouci – Holici.

Cílem projektu Zachraň karase! je najít místa, na která se chtějí při jeho záchraně zaměřit, zmapovat úbytek karase obecného v čase, vytipovat vhodné zbytkové populace k využití pro jeho návrat do krajiny a najít vhodné lokality pro vysazení dalších ryb.

Letité buky v jesenickém parku čeká kácení. Město plánuje celkovou obnovu lokality

Podle znaleckého posudku jsou některé letité buky v aleji nářků ve Smetanových sadech v Jeseníku již ve špatném zdravotním stavu a z bezpečnostních důvodů tak došlo na kácení. Dokument zároveň doporučil zvážit celkovou rekonstrukci parku, město...

Zástupci Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého upozorňují na to, že karas obecný patřil mezi nejběžnější tuzemské druhy ryb. Hojně se vyskytoval v návesních rybníčcích, slepých ramenech a tůních okolo řek. "Je to totiž mistr v přežívání za nehostinných podmínek, ve kterých ostatní druhy ryb už hynou. Umí dlouhodobě přepnout na anaerobní, tedy bezkyslíkatý metabolismus. Díky tomu přežívá i v zabahněných tůních pokrytých ledem a sněhem, kde v zimě kyslík rychle a na dlouhou dobu dochází," uvedl Marek Šmejkal z Biologického centra AV ČR.

V posledních letech však tento druh vytlačil v rybníčcích a tůních podobně odolný karas stříbřitý. Stejně dopadly i mnohé další druhy živočichů, například obojživelníků. "Do projektu zaměřeného na nalezení posledních populací kriticky ohroženého karase obecného se může na internetových stránkách www.zachrankarase.cz zapojit i široká veřejnost a pomoci tak objevit nové lokality. Vybrané geneticky vhodné populace poté poslouží k založení podobných záchranných chovů, jaký vzniká v areálu přírodovědecké fakulty v Olomouci-Holici," doplnila mluvčí přírodovědecké fakulty Šárka Chovancová.

Vzdělání, očkování, věk. Výzkumníci z Univerzity Palackého analyzovali reakce na zprávy o covidu a Ukrajině

S dotazníky od tisícovky respondentů vypracoval výzkumný tým z olomoucké Univerzity Palackého a agentury STEM/MARK analýzu postojů veřejnosti k aktuálnímu zpravodajství. Výzkum se týkal zejména informování o covidové pandemii a válce na Ukrajině....

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Marek Šmejkal

Štítky Příroda, ryba, rybník, ochrana přírody, karas obecný, přírodovědecká fakulta, Univerzita Palackého, Olomouc, ryby, Univerzita Palackého v Olomouci, Holice, projekt, Akademie věd České republiky, Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého, Biologické cent

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zachraň karase! Přírodovědci z Olomouce chtějí rozšířit ohroženou populaci původního tuzemského rybího druhu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.