Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Umělý vodopád v olomouckém parku fungoval jen pár dní. Do elektroniky zasáhl vandal

Jen několik dnů těšil návštěvníky olomouckých Bezručových sadů umělý vodopád, který loni nechalo město ve skaliscích v rekreační zóně vybudovat. V období jarní Flory se nová atrakce po dlouhém čekání konečně spustila, jejímu dalšímu provozu ale zabránil neznámý vandal. O víkendu v noci vnikl do elektrorozvodné skříně a vodopád nefunguje.

Návrat oblíbeného vodopádu do olomouckého parku provázely problémy, před zimou však atrakce za více než dva miliony korun absolvovala úspěšnou zkoušku a čekalo se na jarní sezonu. Uběhlo několik měsíců a dílo, které je odkazem na podobný prvek ze sedmdesátých a osmdesátých let minulého století, se znovu rozběhlo. Ale jen na několik dnů. Na 1. máje už vodopád opět nefungoval, a to kvůli vandalismu.

Jen několik hodin byla bez problémů v provozu nová okružní křižovatka na okraji Přerova ve směru na Zlín. Město ji nechalo na frekventovaném místě nedaleko autobusového nádraží vybudovat z betonových bloků a dopravního značení, večer však průjezd...

„Z diagnostiky jsme vyčetli, že k narušení došlo v čase 01:40 ze soboty na neděli. Jednalo se o násilné otevření a následoval výpadek elektřiny v zařízení. Víc jsme zatím nezjistili,“ popsal aktuálně dostupné informace o závadě Jiří Svačinka, provozní ředitel Výstaviště Flora jenž má park s vodopádem ve správě.

Co přesně se událo po vniknutí cizích osob do posprejované skříně s elektronikou není jasné, stejně jako výše škody. „Zařízení je poměrně složité, ve spolupráci s dodavateli zjišťujeme rozsah poškození. Vůbec teď netušíme, co tam kdo udělal s poměrně citlivými částmi zařízení. Během zítřka odborníci provedou kontrolu a budeme vědět víc,“ podotkl Svačinka.

Poškození součástí vodopádu řeší Výstaviště Flora jako pojistnou událost, situaci tak oznámili i na policii a podle výše škody se bude odvíjet další posuzování případu.

Již při instalaci součástí vodopádu do skal v Bezručových sadech se novinka potýkala s kritikou a problémy, příliš chvály nesklidilo estetické řešení rozvodů vody v terénu. Kromě poškozené elektroniky se v uplynulých dnech objevily i další potíže.

„Trochu jsme bojovali s tím, že docházelo k mírnému úniku vody. Dováželi jsme tam o něco víc vody, než jsme původně uvažovali. Nyní intenzivně pracujeme na hledání skuliny, kudy se část vody ztrácí,“ připustil provozní ředitel Svačinka.

Podle něj je tato situace ale poměrně dobře řešitelná. Vodopád získá také další kamenné prvky do okolí i nové stínomilné rostliny. „Atrakce budila celkem pozornost, během těch pár dnů se těšila oblibě a kritických hlasů bylo poměrně málo. O to víc mrzí, že se vodopád musel odstavit. Bohužel to nejde jinak,“ konstatoval Svačinka.

Vodopád v parku funguje. Na plný provoz se bude čekat do jara

Úspěšnou funkční zkoušku absolvoval nově budovaný vodopád v Bezručových sadech. Pár sekund po stisknutí tlačítka a otočení spínače se voda začala valit po skalách olomouckého parku. Mezi balvany se vine světlejší pás betonu maskující potrubí,...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky vodopád, Flora Olomouc, atrakce, turistika, Bezručovy sady, příroda, Olomouc, elektronika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Umělý vodopád v olomouckém parku fungoval jen pár dní. Do elektroniky zasáhl vandal  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.