Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Vodopád v parku funguje. Na plný provoz se bude čekat do jara

Úspěšnou funkční zkoušku absolvoval nově budovaný vodopád v Bezručových sadech. Pár sekund po stisknutí tlačítka a otočení spínače se voda začala valit po skalách olomouckého parku. Mezi balvany se vine světlejší pás betonu maskující potrubí, které sklidilo od veřejnosti kritiku.

Obnova jedné z turistických atrakcí, která byla na tomto místě funkční ještě v 80. letech minulého století, je téměř před dokončením. Zbývá vysadit trávník a keře a podle slov technického náměstka Výstaviště Flora Jiřího Svačinky lehce domodelovat betonové zakrytí nerezového potrubí.

„Nikdo nedokázal dopředu říct, jak se podaří tu trubku vytvarovat mezi skalami. Ještě se to bude nepatrně řešit, je to hotovo asi z osmdesáti procent,“ uvedl Svačinka a doplnil: „Na výstavišti jsme modelovali z podobného materiálu například akvária v palmovém skleníku, máme s tím zkušenost. Horní část vodopádu ještě budeme upravovat. Dozná to také ještě drobných barevných úprav, už to tedy je natřené základní barvou. Ještě to získá určitou patinu a tím se tato pasáž barevně přiblíží okolí,“ uvažoval provozní ředitel Výstaviště Flora.

Původně měl být vodopád součástí programu letní etapy květinové výstavy Flora Olomouc. Potřebné úpravy nakonec plné zprovoznění odsunou zřejmě až na jaro příštího roku. „Názor je nyní takový, že se to spustí, až bude celý prostor kompletně dokončený včetně zahradnických úprav,“ vysvětloval Jiří Svačinka, s tím že vodopád zřejmě poběží od jara do podzimu stejně jako další vodní prvky v olomouckých parcích.

Součástí technologie vodopádu je i frekvenční měnič. „Dá se upravovat množství proudu vody a podle domluvy s magistrátem se nastaví, v jakém denním režimu bude vodopád fungovat,“ řekl technický náměstek Svačinka.

Ten ve čtvrtek ráno zkušebně spustil vodopád v nedaleké, již posprejované, rozvodné skříni. Stavební prvek, který stál blíže skalám na volném prostranství se po kritice přesunul za cyklostezku na vhodnější místo. „Přesunutí nebylo zase tak náročné. Tato podoba je vyhovující a bylo to asi nejjednodušší řešení. Mluvilo se i o přesunutí do podzemí, prověřovali jsme i tuto variantu. To ale není vůbec vhodné, musela by tam být opravdu komplikovaná technologie kvůli vlhkosti a dalším vlivům. Z ekonomických a provozních důvodů se k tomu nepřistoupilo,“ konstatoval Svačinka.

„Prvky, které kritici většinově zmiňovali, jsou vyřešené. Zajímavé je, že u původního vodopádu, který byl v provozu od roku 1965, bylo potrubí vedeno po skalách a po hradbách a nebylo nijak zakryté. Tato verze je upravenější, než ta původní, půl století stará,“ zmínil olomouckého magistrátu Michal Folta.

POLITICKÁ KORIDA: Vodopád v Bezručových sadech? U nás v Kocourkově

V dalším dílu Politické koridy předsedové politických klubů v olomouckém zastupitelstvu nebo jejich zástupci odpovídali na otázku: Jaký máte názor na budování vodopádu v Bezručových sadech v Olomouci poté, co město na jeho zkrášlení uvolnilo...

Voda obíhá v uzavřeném okruhu. Z betonového jezírka se čerpá do podzemní šachty, kde ji čerpadlo vytlačí vzhůru. Proud se na vrcholu skal pod hradbami rozeběhne do tří směrů a po skaliskách opět padá dolů.

Celkové náklady na obnovu vodopádu včetně dodatečných estetických úprav jsou přibližně 2,3 milionu korun včetně daně. „Bez vstřícnosti regionálních firem, tedy sponzorského daru Sigma Group a snížené ceny stavebních prací od IDS Olomouc by byla stavba výrazně dražší,“ uvedl mluvčí Michal Folta.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky vodopád, Flora Olomouc, atrakce, turistika, Bezručovy sady, příroda, Olomouc, skála, jaro, SIGMA GROUP

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodopád v parku funguje. Na plný provoz se bude čekat do jara  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.