Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Koupání bez chemie v atraktivní lokalitě. Trojice obcí plánuje stavbu biotopu v Hlubočkách

Vytoužená rekreační koupací lokalita v údolí řeky Bystřice získává jasnější obrysy. Biotop s rozlehlým bazénem, tobogánem a bohatými občerstvovacími kapacitami plánují společnými silami a financemi vybudovat obce Hlubočky, Velká Bystřice a Mrsklesy. Za několik měsíců by měl projekt projít posouzením pro stavební povolení a v příštím roce je v plánu začátek stavby.

Biotop s názvem Burk má vzniknout nedaleko hlavní silnice v Hlubočkách a stát se atraktivní lokalitou nejen pro místní, kteří musejí v létě jezdit za osvěžením do Penčic, Bělkovic nebo do Olomouce. Samosprávy chystají podklady pro územní a stavební řízení, projekt si vyžádá investici zhruba 50 milionů korun, obce chtějí žádat o dotaci.

"Jsme ve fázi dokončování projektu pro stavební povolení. Chtěli bychom do prázdnin podat žádost o stavební povolení a když to dobře půjde, tak kopneme příští rok," uvedl starosta Velké Bystřice Marek Pazdera.

Podle původních propočtů si vybudování koupacího biotopu v Hlubočkách mělo vyžádat investici zhruba 40 milionů korun, kvůli růstu cen stavebních materiálů a prací se částka přiblížila k 50 milionů korun.

Skatepark a pumptrack na louce. Litovel chystá nová sportoviště, řeší i hluk na sídlišti

Nový skatepark a pumptracková dráha rozšíří rekreační zónu u koupaliště v Litovli. Na louce by měly nové prvky stát už letos, od domů oddělí sportoviště protihlukový val. Na ruch ze skateparku si stěžují obyvatelé sídliště Karla Sedláka, nyní jej...

Historie koupání v Hlubočkách podle starostky této obce Evy Hasníkové spadá až do předválečné doby, tehdejší koupaliště v Burku nyní připomínají už pouze historické fotografie. Poslední zbytky tehdejšího bazénu se zachovaly na soukromém pozemku. Trojice obcí proto před časem založila dobrovolný svazek Biotop Burk a chce vybudovat vlastní koupaliště. "Obec Hlubočky postupně vykoupila a směnila pozemky potřebné pro záměr vybudování koupaliště. Vybraný projektant připravuje podklady pro společné územní a stavební řízení," přiblížila starostka Hluboček.

Areál přírodního koupaliště v Burku podle Hasníkové nabídne vyžití pro děti i dospělé. Na mělkou část pro děti a neplavce naváže plavecká část bazénu dlouhá 50 metrů. "Voda v koupališti bude čištěna bez chemických přípravků technologií Hydrobalance. Odclonění od hlavní silnice zajistí zemní val, který současně bude nástupním místem pro vodní atrakce, jako je tobogan a skluzavky," podotkla.

Součástí areálu bude občerstvení s terasou, hřiště pro plážový volejbal a dětské hřiště. Projekt zahrnuje také parkoviště pro vozidla a kola včetně nabíjecích stanic, převlékárny, toalety a sprchy či skříňky na úschovu věcí. "Fotovoltaické panely umístěné na jižním svahu zemního valu zajistí elektrickou energii pro technologie areálu," dodala Hasníková.

Vodu v biotopech čistí rostliny, běžná koupaliště používají chemické přípravky. Koupací biotopy nyní v Olomouckém kraji fungují v Litovli a Pasece na Olomoucku, další byl vybudován v Laškově na Prostějovsku.

Ekosystém na Poděbradech je narušený, varují ochranáři. Mění se pravidla pro rybáře

Kvůli obavám z možného zhoršení stavu vody v jezerech Chomoutov a Poděbrady u Olomouce přistoupila Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky k novým opatřením, podle kterých nesmí rybáři vracet do vody ulovené amury a další velké nedravé...

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Biotop Burk

Štítky Investice, stavba, biotop, příroda, koupání, koupaliště, Hlubočky, Velká Bystřice, Mrsklesy, biotop Burk, Olomouc, projekt, stavební povolení, Bystřice, Přerov XIII-Penčice, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koupání bez chemie v atraktivní lokalitě. Trojice obcí plánuje stavbu biotopu v Hlubočkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.