Počasí dnes23 °C, zítra21 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Prostějov si připomene 80 let od transportů Židů. Uloží dalších 15 kamenů zmizelých

V Prostějově spolek Hanácký Jeruzalém na konci května instaluje dalších 15 kamenů zmizelých, které připomínají tragický osud židovských obyvatel města za druhé světové války. Další kameny přibydou v září. Město si zároveň připomene 80 let od transportů zdejších Židů do koncentračních táborů. Přežil z nich jen zlomek.

"V letošním roce si připomínáme 80. výročí transportů našich někdejších židovských spoluobčanů. Z více než 1200 bývalých sousedů koncentrační a vyhlazovací tábory přežila zhruba stovka. Kameny zmizelých tak alespoň symbolicky připomenou, že zde tito lidé žili, připomenou kdysi početnou židovskou komunitu," uvedla Jana Gáborová ze spolku Hanácký Jeruzalém.

Kameny zmizelých budou ulicích Prostějova uloženy 26. května. Ve stejný den bude zahájena výstava Virtuální rekonstrukce prostějovského Templu, která se uskuteční v objektu bývalé nové synagogy. Virtuální rekonstrukci zpracovala v rámci své diplomové práce studentka vídeňské Technické univerzity Irene Moserová, která se vernisáže zúčastní.

"Mottem obou částí akce je Cesta zpět. Chceme jednak připomenout tragický osud prostějovských Židů, zároveň však zdůraznit, že záměr nacistů vymazat tuto komunitu z paměti se naštěstí nezdařil. Naopak, připomínáme si život, bohatou tvůrčí činnost a přínos židovského obyvatelstva pro Prostějov," uvedla Gáborová.

S ukládáním kamenů zmizelých začal spolek v roce 2019. Dosud je v ulicích města rozmístěno 36 pamětních kamenů, většinou za židovské občany. Letos přibude celkem dalších 36 kamenů.

Hanácký Jeruzalém připravuje mobilního průvodce po židovských stopách v Prostějově

Prostějovský spolek Hanácký Jeruzalém připravuje mobilního průvodce po židovské historii města. Na projekt Zmizelý a znovunalezený Prostějov židovský spolek získal grant ve výši 75 tisíc korun. Průvodce představí desítku zastavení v obou částech...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hanácký Jeruzalém

Štítky transporty, Židé, holokaust, Prostějov, Kameny zmizelých, druhá světová válka, Jeruzalém, Jana Gáborová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějov si připomene 80 let od transportů Židů. Uloží dalších 15 kamenů zmizelých  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.