Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Obliba koloběžek mezi dětmi roste. Česká Ves uspořádala celorepublikové závody

Více než stovka školáků vyjela na koloběžkách na závodní trať v České Vsi na Jesenicku, kde obecní úřad ve spolupráci s místní základní školou uspořádal první ročník celorepublikové koloběžkiády. Děti mají koloběžky čím dál ve větší oblibě, základní školy se tento druh pohybové aktivity snaží zařazovat do hodin tělesné výchovy.

"První celorepublikové soutěže v jízdě na koloběžkách se zúčastnily děti z deseti českých a moravských škol. Celkem jsme evidovali 110 závodníků. Přijeli i žáci z jedné polské základní školy. Zájem o první ročník této soutěže byl velký," řekl manažer projektu Tělák nás baví Petr Neugebauer.

Podle ředitele školy v České Vsi Filipa Worma, který čtvrteční závody na koloběžkách ve organizoval, bylo cílem akce kromě soutěžení dětí i výměna zkušeností s využíváním koloběhu jako méně tradičního způsobu, pomocí kterého lze dětem zatraktivnit pohyb. "Dlouhodobě se potýkáme s tím, že děti se dnes méně hýbou, pandemie tento trend ještě zesílila. Koloběh jsme zařadili jako součást hodin tělocviku, protože děti baví a spolehlivě je všechny rozhýbe," uvedl Worm.

Škola v České Vsi začala koloběžky výrazněji využívat již před zhruba třemi lety a díky dotacím z projektu Euroregion Praděd jich nyní má dostatečný počet k tomu, aby na koloběžkách mohly v hodinách tělocviku jezdit celé třídy. "Děti si s koloběžkami tělocvik užívají. Jízdu zvládne každý a koloběžka se zároveň dá jednoduše servisovat," podotkl Worm.

S příchodem jara se policisté zaměřili na kontrolu koloběžek. Na chodník nesmí, varují

S příchodem jara začali policisté v Olomouckém kraji kontrolovat koloběžky. Majitelé musí dodržovat podobné předpisy jako například cyklisté, koloběžku nesmí řídit opilí. Stroj musí mít určité parametry, musí mít povinnou výbavu a lidé s koloběžkami...

Do projektu Tělák nás baví jsou nyní zapojeny desítky sportovních a základních škol. Podle Neugebauera jich každý rok přibývají další desítky. Jízda na koloběžce je podle něj pro děti ideální, protože tělu nabízí komplexní pohyb. "Jsem v pravidelném kontaktu s řediteli škol či učiteli tělocviku a všichni řeší podobný problém, jak děti naučit mít radost z pohybu. Klasická výuka tělocviku už dnešní děti nebaví a stále více z nich navíc má velký nedostatek pohybu. Náš projekt je vede ke sportu zábavnou formou," podotkl Neugebauer.

Rostoucí zájem o koloběžky mezi školami potvrzuje i společnost Kostka-kolobka, která je dodává i do škol v sousedních zemích. "Žáci při jízdě na koloběžkách získají důležité návyky, které později mohou zúročit při dalších sportovních aktivitách," řekl ředitel společnosti Marek Kostka.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB ZŠ Česká Ves

Štítky koloběžky, závody, děti, školy, výuka, Česká Ves, základní škola, projekt, okres Jeseník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obliba koloběžek mezi dětmi roste. Česká Ves uspořádala celorepublikové závody  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.