Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Na jarní Floru hlavní parková alej nevykvetla, část trvalkových záhonů nahradí ornamenty

V průběhu jarní etapy květinové výstavy Flora představovala centrální alej ve Smetanových sadech pro některé návštěvníky parku zklamání, vlivy počasí totiž o několik týdnů zpozdily rozkvět trvalkových záhonů. Výstaviště Flora Olomouc plánuje část ozdobných políček v hlavním parkovém bulváru upravit do ornamentální verze.

Jarní Flora Olomouc chystá unikátní expozici. Letní etapa výstavy letos neproběhne

Již za týden znovu pohltí olomoucké Smetanovy sady a pavilony Výstaviště Flora Olomouc tradiční několikadenní květinová a zahradnická výstava. Organizátoři z městské společnosti doufají v návrat k úspěšným předcovidovým návštěvnickým statistikám....

Nabitým programem žilo v závěru dubna olomoucké výstaviště, a kromě pavilonů se zejména prodejní část květinové výstavy a zahradnického veletrhu rozprostíral do rozsáhlé oblasti Smetanových sadů. Ne všechny v té době oslovil vzhled hlavní parkové cesty. „Alej by měla být výkladní skříní celé výstavy, ale v celé její jedné polovině bohužel kromě pampelišek téměř nic nekvetlo. Je to spíš otázka na profesionální zahradníky, jestli nenazrál čas na revizi některých jejich záhonů a kvůli akcentu jarních výstav do nich nepřidat víc jarních cibulovin,“ uvažuje Daniel Bradáč z občanského spolku Flora+ a dodává: „Proti trvalkovým záhonům osobně nemám nic, jsou odrazem finančních možností města a výstaviště. Alej je velmi rozsáhlou zahradní plochou, v letničkách by se utopila spousta peněz, které by se někde musely najít. Ale i trvalkovým záhonům je třeba věnovat příkladnou péči,“ tvrdí Bradáč a podobné ohlasy zaznívaly také na sociálních sítích.

Hlavní alej ve Smetanových sadech v průběhu jarní etapy výstavy Flora Olomouc 2022

Uplynulo několik týdnů a alej olomouckého parku hraje barvami a vůněmi různorodých rostlin. „Svoji roli zde sehrálo zejména počasí a pozdější nástup jara. Všechny květiny tak nemusely být zcela nakvetlé a také cibuloviny zakvetly letos později. Tuto skutečnost jsme ovšem nemohli nijak ovlivnit. Z naší strany byly záhony zcela připravené,“ oponuje ředitelka Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková.

Městská společnost už několikátým rokem preferuje koncept trvalkových záhonů, které jsou podle Fuglíčkové vyjádřením moderního zahradnického trendu a také reakcí na aktuální klimatické problémy, kdy pěstování rostlin často komplikuje sucho. „Druhovou skladbu zde měli na starost profesionálové. Cílem, jehož se podařilo dosáhnout, bylo také to, aby na záhonech byla vždy stále část rostlin v květu. A to po celý rok,“ vyzdvihla Eva Fuglíčková s tím, že dalším důležitým faktorem je také ekonomická situace. „Údržba tohoto typu záhonů je výrazně levnější než u záhonů plných cibulovin a následně letniček v ornamentálním pojetí. Ty vyžadují náročnější a častější proces výsadby, intenzivní závlahu i údržbu včetně častějšího pletí. Finanční náročnost založení a údržby je ve srovnání se současným konceptem několikanásobná.“

Pro příznivce ornamentální květinové výzdoby z cibulovin či později letniček jsou nejen během jarní Flory připravené záhony u pavilonů G a H. Pečlivě uspořádaný květinový design získá také část centrální aleje. „Letos v červnu v prostoru před restaurací Fontána umístíme do dvou centrálních záhonů, jež jsou po stranách jezírka s vodotryskem, novou – ornamentální výsadbu,“ sdělila ředitelka Fuglíčková.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Příroda, rostliny, alej, záhony, trvalky, Výstaviště Flora Olomouc, květy, park, Olomouc, výstava, záhon, Flora Olomouc, Výstaviště Flora Olomouc, a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na jarní Floru hlavní parková alej nevykvetla, část trvalkových záhonů nahradí ornamenty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.